Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina F, 7. kolo
13.10.2023 20:45 CET
2 : 3
(0:1)

Reportáž

Radost hráčů Belgie (© AFP)

Belgičané na Euru opět chybět nebudou. Lukébakio přinesl do týmu hned dva gólové přírůstky

Belgická reprezentace zvládla klíčový duel o první příčku skupiny F, když v sedmém kole kvalifikačního cyklu na mistrovství Evropy porazila domácí Rakousko 3:2. Hostující sérii neporazitelnosti prodloužil již na sedm zápasů v řadě Dodi Lukébakio, jenž se postaral hned o dvě trefy svého celku. Belgičané si tak potřetí v řadě zajistili účast na evropském šampionátu. Rakušané naopak prohráli poprvé od října minulého roku, stále však mají k postupu velmi dobře našlápnuto.

Ačkoliv se po losu čekal ve skupině F vyrovnaný boj tří týmů, realita byla jiná. Švédsko z něj totiž odpadlo ještě dříve, než se do něj pořádně zapojilo, a postupová hádanka byla prakticky rozluštěna. Dosud neporažené týmy Rakouska a Belgie dělil v tabulce rozdíl skóre, jenž byl lepší na straně týmu z Beneluxu. Největší zásluhu na tom měl osmigólový Romelu Lukaku, který se navíc dostal do dobré formy i v novém klubovém působišti. Za AS Řím vstřelil od minulé reprezentační přestávky sedm branek.

Aktivněji sice začalo Rakousko, byli to však Belgičané, kteří ve 12. minutě otevřeli skóre zápasu. Stalo se tak po jednom z úniků po pravé straně hřiště, ze kterého se prosadil Lukébakio. Útočník dovezl míč až do pokutového území a v pádu jej poslal za záda Alexandera Schlagera, který si v 26. minutě po famózním zákroku lehce spravil chuť. Rakušané se poté snažili ještě do konce prvního dějství vyrovnat, tlak v posledních minutách ovšem Rudí ďáblové přečkali.

Zanedlouho po startu druhého poločasu přišla poprvé chvíle Lukaka, tentokrát ale útočník AS trefil pouze tyč. Mrzet jej to však příliš nemuselo, jelikož jen o minutu později vsítil druhý gól v zápase Lukébakio, který z hranice velkého vápna placírkou propálil vše, co mu stálo v cestě. Nakonec se ale i kapitán Belgie své branky dočkal a v 58. minutě tvrdým projektilem do protipohybu brankáře zvýšil na rozdíl třídy. Fotbalisté v červených dresech se ale nevzdávali a o pár chvil později také udeřili. Nádhernou technickou střelou k pravé tyči snížil Konrad Laimer. V 79. minutě následoval šlapák Amadoua Onany, jenž uviděl červenou kartu. Domácí sice závěrečný tlak v početní převaze proměnili ještě v jeden gól, který vsítil z pokutového kopu Marcel Sabitzer, srovnání se ovšem nedočkali.

Vyhlížený duel nejlepších týmů skupiny tak přece jen nakonec ovládla Belgie. Ta v příštím kole 16. října přivítá Švédsko, Rakousko bude hrát tentýž den v Ázerbájdžánu.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (1)

Přidat komentář
pawels

Casteels je prý nemocný, nastoupit by měl pravděpodobně Selz ze Štrasburku

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele