Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina J, 3. kolo
17.06.2023 20:45 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Bruno Fernandes (© AFP)

Portugalci pokračují v dominantním průchodu skupinou. Bosnu pomohl skolit čerstvý šampion

Portugalský národní tým zvládl i třetí duel skupiny J kvalifikace na mistrovství Evropy, když na vlastní půdě porazil Bosnu a Hercegovinu 3:0. Domácí byli po celý zápas lepším týmem na hřišti, což ve 44. minutě přetavil v rozhodující gól Bernardo Silva, jenž se připojil k reprezentaci po oslavách trofeje z Ligy mistrů. Portugalsko tak zůstává neohroženým lídrem skupiny s devíti body a celkovým skóre 13:0. Bosňané naopak po druhé prohře v řadě okupují čtvrtou příčku.

Domácí měli za sebou pod novým trenérem Robertem Martínezem dva velmi jednoduché úkoly, když nejprve rozstříleli Lichtenštejnsko a poté také Lucembursko. Proti oběma outsiderům se hned čtyřikrát prosadil Cristiano Ronaldo, jenž se i tentokrát nacházel v základní sestavě. Do cesty se Portugalcům postavila Bosna a Hercegovina, která také neměla papírové předpoklady na vítězství. Body však potřebovala, jelikož v minulém klání hraném v březnu nečekaně padla se Slovenskem.

I přes papírové předpoklady rozehráli fotbalisté Bosny s domácím Portugalskem vyrovnanou partii. Hráči v bílých dresech excelovali již od prvních minut vynikajícím napadáním a prací bez balonu. Po 20 minutách hry byli dokonce blízko úvodnímu gólu, když jeden z útočících hráčů vyslal nepovedený centr směřující přímo do portugalské branky. Poprvé se však mohli přece jen radovat domácí fanoušci, a to ve 24. minutě, kdy hlavou uklidil míč do brány nestárnoucí Ronaldo. Gólové oslavy ovšem rychle utichly kvůli zdviženému praporku. Těsně před koncem úvodního dějství se bosenská síť rozvlnila podruhé. Bruno Fernandes našel vynikající přihrávkou svého spoluhráče z modré strany Manchesteru a Silva tváří v tvář gólmanovi nezklamal.

Po úvodní brance domácích se ofenzivní snažení fotbalistů Bosny minimalizovalo, protože veškerou iniciativu převzali Portugalci. Tým z Pyrenejského poloostrova však ztroskotával na komplexně hrající obraně hostujícího celku. To se ovšem změnilo v 77. minutě, kdy skvěle bránící Bosna inkasovala podruhé. Střídající kapitán anglického Wolverhamptonu Rúben Neves našel skvělou přihrávkou Fernandese a ten hlavou nekompromisně upravil skóre zápasu na 2:0. Portugalský záložník brankou zpečetil svůj dobrý výkon. Šanci zvýšit portugalské vedení měl další střídající hráč Diogo Jota po přihrávce Ronalda, útočník Liverpoolu ovšem z bezprostřední blízkosti napálil míč přímo do náručí bosenského brankáře. S dvoubrankovým vedením se však nesmířil Fernandes. V 93. minutě napálil míč v letu a vymetl horní růžek branky gólmana Ibrahima Šehiče.

Portugalci tak překvapení nedopustili a připsali si další tři body do tabulky. Obě reprezentace bude čekat další duel v úterý 20. června. Portugalsko svede bitvu s Islandem, Bosna poté vyzve Lucembursko.

Autor: Livesport.cz / Jaroslav Junek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele