Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina C, 3. kolo
16.06.2023 20:45 CET
0 : 4
(0:3)

Reportáž

Harry Kane na půdě Malty proměnil penaltu (© AFP)

Šlo to i bez hráčů mistrovských The Citizens. Anglie v kvalifikaci hladce předčila Maltu

Klubovou scénu letos jednoznačně opanoval Manchester City. Slavil prvenství na poli Ligy mistrů, triumfoval v Premier League i FA Cupu. Jeho hráči tak cestovali k reprezentačnímu srazu jistě notně povzbuzeni, i tak se ale Gareth Southgate rozhodl nepostavit od základu ani jednoho z nich na půdě Malty. Na každý pád Anglie žádnou speciální pomoc nepotřebovala.

Když naposledy zvolil anglický stratég úvodní jedenáctku bez zaměstnanců The Citizens, psal se rok 2021. Tehdy The Three Lions narazili na jiného obecného outsidera evropského kontinentu, konkrétně na Andorru. Ve finále jako by Southgate jednoduše věděl, kdy si může dovolit někoho pošetřit. A v Ta' Qali jeho mužstvo opravdu nemělo výraznější potíže uzmout konečnou výhru.

Se třemi vítězstvími se mimochodem Angličané dostali na čelo tabulky skupiny C už o šest bodů dopředu. Ukrajina, Itálie i Severní Makedonie mají aktuálně shodně jen tři body, kdežto výběr z Ostrovů je stoprocentní, nutno ovšem připomenout, že zmíněná trojice má odehráno o jeden zápas méně než parta dvaapadesátiletého stratéga.

Po výsledkové stránce naopak svěřenci trenéra Micheleho Marcoliniho prožili vůbec nejhorší dosavadní mač v tomto kvalifikačním cyklu. Rozhodnuto přitom bylo prakticky už po zhruba půlhodině hry, kdy se jejich protivník trefil celkem třikrát. Co je ovšem pro Maltu daleko horší, to je fakt, že její sok nakonec ani nemusel vynakládat nějaké velké úsilí. Angličanům stačilo být hlavně produktivní a efektivně využívat své šance.

Hostům stačilo pouhých osm minut na to, aby se ujali vedení. Alexander-Arnold si ve středu pole počíhal na náběh Saky, který se na pravé straně dostal za rivalovu obranu, a ačkoli se pak snažil před prázdnou bránou najít sbíhajícího si Kanea, sumárně ani nemusel, poněvadž vracející se Apap usměrnil balón za vlastní brankovou čáru.

Ve 28. minutě přišla na řadu druhá změna skóre. Alexander-Arnold přitom jasně ukázal, že má v noze velkou sílu. Bránící S. Borg dokázal odvrátit míč po počínání Maddisona pouze ke svému protihráči, který následně pravačkou ukázkově zamířil na vzdálenější tyčku. A jenom o čtyři minuty později skóroval z penalty Kane, který potrestal faul Guillaumiera na svou osobu. Maltský středopolař skluz ve vlastním vápně vážně moc dobře nenačasoval.

Druhé dějství následně chtěla Anglie dohrát především v klidu a ve zdraví. Malta působila vlastně stejně mdle jako v prvním poločase, o to snazší práci její konkurent měl. Nakonec domácí přece ještě jednou inkasovali, znovu přitom proti nim byl nařízen pokutový kop, tentokráte poté, co S. Borg zahrál ve vlastním pokutovém území rukou po centru Wilsona. Ten mimochodem posléze jakožto exekutor v 83. minutě v koncovce neselhal.

Autor: Patrik Sandev / twiter.com/OptaJoe, whoscored.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
Elmas

0:3

Reagovat
fcb+mufc

0-4

Reagovat
Elmas

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele