Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina I, 7. kolo
15.11.2023 20:45 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Radost izraelských reprezentantů (© AFP)

Izrael v maďarském azylu ustrážil poslední plamen naděje. Švýcarům oddálil jistotu Weissman

Izrael remizoval v utkání sedmého kola kvalifikační skupiny I o postup na mistrovství Evropy se Švýcarskem 1:1 a šance na zajištění místenky na finálový turnaj už nedrží ve svých rukou. Švýcaři využili na hřišti v Maďarsku pouze jednu z mnoha šancí, když se ve 36. minutě prosadil Rubén Vargas. Alespoň teoretickou postupovou naději dokázal hráčům ze země Blízkého východu zařídit v úplném závěru střetnutí střídající žolík Shon Weissman.

Izraelci byli po celou skupinovou fázi jedním z kandidátů na postup, začala se na nich ovšem projevovat nepříjemná situace v jejich zemi. Odložené utkání s Kosovem, které se odehrálo výjimečně mezi zápasy klubového fotbalu, celek z Blízkého východu prohrál, a značně si tak zkomplikoval cestu na evropský šampionát. Na druhou postupovou příčku totiž ztrácel čtyři body. To však mohl změnit, jelikož v maďarské Pancho Areně přivítal Švýcarsko, jež právě druhé místo okupovalo. Družina Murata Yakina sice sedmkrát v řadě neprohrála, v posledním klání ale překvapivě zakopla s Bělorusy.

Reprezentanti ze země helvétského kříže měli v úvodu více ze hry a mohli i skórovat, jen kdyby Vargas svůj prudký projektil zevnitř pokutového území nenamířil přímo do brankáře. Po necelé čtvrthodině hry se snažil využít přímý kop ze střední vzdálenosti Granit Xhaka, jeho ránu ale lapil opět připravený Omri Glazer. Ve 21. minutě napálil Noah Okafor břevno a z dorážky se Švýcaři dokázali prosadit, odpískaný útočný faul jim však vzal všechnu radost.

Následně zahrozil Edimilson Fernandes, po něm modrobílí z protiútoku málem skórovali z vlastní půle a krátce nato prolomil kouzlo izraelského brankáře prudkou hlavičkou Vargas. Ten mohl vedení krátce před pauzou ještě navýšit, proti byla ale opět branková konstrukce.

Po 90 vteřinách druhého poločasu zvonilo břevno potřetí, tentokrát na druhé straně zásluhou Anana Khalailiho. Ke smůle fanoušků Izraele ani tentokrát ale balon neskončil v síti. Hráči celku z blízkého východu se nadále snažili hnát za vyrovnáním, pevná obrana Švýcarska jim však nedovolovala dostat se do jakékoliv nadějné střelecké příležitosti.

To se změnilo v 88. minutě, když střídající Weissman z malého vápna dokázal srovnat stav duelu. Švýcarům zkomplikoval poslední vteřiny po nevybíravém zákroku a červené kartě Fernandes, skóre se již ale do závěrečného hvizdu nezměnilo.

Izrael tak uhrál v těžkém zápase bod a stále má teoretickou naději na postup. V následujícím utkání se 18. listopadu střetne s Rumunskem, švýcarský národní tým změří ve stejný den síly s Kosovem.

Autor: Livesport.cz / Marek Spilka

Komentáře (6)

Přidat komentář
DidusIneptus

Švýcarsko do toho! Izrael pryč!

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Benfica

Tento zápas sa nemal vôbec hrať, až do zloženia zbraní..

Reagovat
Modroočko

Jedna skupina by zostala nedohraná, treba sa prispôsobiť súťaži.

Reagovat
Benfica

No neviem.. EHF v hadzanej to spravila, ale tam islo len o pavuka..

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele