Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina C, 9. kolo
17.11.2023 20:45 CET
5 : 2
(3:0)

Reportáž

Federico Chiesa (© AFP)

Italové pokořili svou nemesis a přiblížili se k Euru. Severní Makedonie litovala nepovedené půle

Fotbalisté Itálie zvládli klíčový duel devátého kola kvalifikace na mistrovství Evropy, když v rámci skupiny C porazili na vlastní půdě Severní Makedonii 5:2. Italové na svého soupeře vlétli již od první minuty a během úvodního dějství nastříleli hned tři branky. Ve druhé půli ovšem polevili a soupeř začal snižovat. Avšak na dvě trefy Federica Chiesy, jenž se stal hlavním mužem zápasu, navázal pojišťovacím gólem po změně stran Giacomo Raspadori. Squadra azzurra tak ukončila trápení proti Červeným lvům, se kterými třikrát v řadě nevyhrála, přičemž jednou ji to stálo postup na mistrovství světa.

Poslední soutěžní utkání odehrála Severní Makedonie na pražské Letné, kde podlehla Ukrajině. Tím byla prakticky odepsána z boje o postup, naopak žlutomodří se posunuli na druhou příčku. Na tu si ale brousila zuby právě Itálie, která se na ni v případě výhry mohla bodově dotáhnout a v závěrečném klání by právě s Ukrajinou sehrála přímý boj o mistrovství Evropy. Squadra azzurra však stále měla v čerstvé paměti souboj z března 2022, kdy ji Červení lvi připravili v baráži o katarský mundial.

Italové dostali poprvé míč do sítě soupeře ve 13. minutě, kdy Raspadori zužitkoval přihrávku za obranu, jenže rozhodčí správně rozpoznali jeho předchozí ofsajdové postavení. O chvíli později se podobným způsobem dostal do šance Chiesa, kterého vychytal Stole Dimitrievski. Následný roh již domácí využili, když Raspodoriho centr zakončil v 17. minutě hlavou Matteo Darmian. Po další z italské rozehře od praporku zahrál ve vlastním pokutovém území rukou Nikola Serafimov. Jorginho však penaltu zužitkovat nedokázal. Ve 41. minutě se na hranici vápna odrazil míč k Chiesovi, který povedenou ránou přeci jen zvýšil na 2:0. Stejný hráč stihl ještě v nastaveném čase přidat třetí branku, když se s přispěním teče obránce hostí opět krásně prosadil z dálky.

Makedonci po změně stran utkání trochu zdramatizovali, když Jani Atanasov zblízka zakončil centr Egzjana Alioskiho. Na druhé straně mohl odpovědět Nicoló Barella, jenže Dimitrievskiho nepřekonal. Když v 74. minutě napřáhl z velké dálky opět Atanasov a Gianluigi Donnarumma se za jeho gólovou střelou pouze ohlédl, museli se Italové začít o výsledek strachovat. V 81. minutě jim však klid vrátil Raspadori, který si zpracoval Barellovu přihrávku a levačkou trefil vzdálenější dolní roh Dimitrievskiho branky. V samém závěru pak výsledku dal konečnou podobu střídající Stephan El Shaarawy.

Itálie se tak výhrou dostala do pozice, v níž jí stačí k postupu remizovat 20. listopadu s Ukrajinou. Severní Makedonie na závěr kvalifikace přivítá Anglii.

Autor: Livesport.cz / Patrik Ledvinka

Komentáře (1)

Přidat komentář
Ichbin Kobalt

Jorginho neeeeeeeeee ,at je zase Brazilec,to neni možne a furt ho tam serou.....všechno posere ,to neni možne 4 penalty za sebou ,za Italy nedat

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele