Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina B, 3. kolo
16.06.2023 20:45 CET
0 : 3
(0:2)

Reportáž

Olivier Giroud střílí první branku Francie (© AFP)

Francie zaváhání nepřipustila, na půdě Gibraltaru stvrdila vedení ve skupině

Francie jakožto největší favorit skupiny B vyhrála v kvalifikačním cyklu o EURO 2024 také potřetí v řadě a i nadále jistě směřuje za postupem na turnaj. Byla by opravdu velká senzace, kdyby Gibraltar uhrál s nynějšími vicemistry světa jakýkoli pozitivní výsledek, takový scénář každopádně nenastal. Hosté do obrátky zaznamenali dva přesné zásahy, po ní pak ještě jeden.

Hosté potvrzovali roli favorita už od úvodních okamžiků. A hned ve 3. minutě se ujali průběžného a očekávaného vedení. Coman z pravé strany vyslal přesný pas na hranici brankového území, tam si nejvýše naskočil sbíhající si Giroud a hlavou pohotově zacílil. Francouzský forvard tak parádně oslavil další ze svých milníků v dresu Les Bleus, byl to pro něj totiž již 123. start v nároďáku, kterým dorovnal na třetím místě statistik v počtu nástupů Thierryho Henryho.

I poté měla Francie utkání plně pod svou kontrolou. Jenže v koncovce se jí úplně nedařilo podle představ. Ve 23. minutě nevyzrál Mbappé na brankáře Coleinga, ve 29. minutě trefil Tchouaméni brankovou konstrukci, ani Griezmannovi se pak ve 36. minutě nepovedlo zapsat na listinu střelců. V závěru poločasu každopádně přece Francie navýšila zaslouženě svoje vedení.

R. Chipolina totiž ve vlastní šestnáctce zahrál nedovoleným způsobem rukou, celou situaci ještě zkoumal VAR, a nakonec bylo rozhodnuto o pokutovém kopu. K němu se postavil Mbappé, jehož pokus k tyčce sice Coleing vystihl, zakončení ovšem bylo natolik přesné a prudké, že míč při cestě za brankovou čáru prostě nezastavil.

Ve druhém poločase stačilo Francii pouze hlídat pohotový náskok. Gibraltar se na žádný odpor nezmohl, ve finále pak mohl být rád, že inkasoval už jen jeden gól. K němu byl mimochodem velmi blízko v 52. minutě Griezmann, avšak svou levačkou pouze mířil do tyčky. Až v 78. minutě tak došlo na další změnu skóre, to když Mbappé pláchl po levé straně, přihrával následně do vápna, a odtud si srazil balón do vlastní sítě vracející se Mouelhi.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, uefa.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

0:6

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele