Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina B, 4. kolo
19.06.2023 20:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Kylian Mbappé se ujal penalty (© AFP)

Mavropanosovy lapálie předznamenaly Řecku neúspěch, Francii zřídil výhru Mbappé

Asi už jen totální kolaps ve zbývajících čtyřech zápasech kvalifikace by mohl Francii stát účast na evropském šampionátu v Německu. Proti Řecku si zapsala svou čtvrté vítězství a pevně ukotvila svoje zasloužené postavení na čele tabulky. Hosté naopak utrpěli po dvou výhrách svou první porážku. Tenhle duel mimochodem rozsoudil z penalty Kylian Mbappé.

Bylo vidět, že Řecko se bude snažit především hájit bezgólový stav, co nejdéle to půjde. Přece plnilo v tomto mači roli outsidera. Logicky, nastoupili totiž proti němu úřadující vicemistři světa. Na druhou stranu vylo zřetelné, že prosadit se přes tuhou hostující defenzívu nebude pro Les Bleus úplně jednoduché. Snad poprvé zahrozil až ve 25. minutě Kolo Muani, jehož svým obloučkem pobídnul Mbappé, avšak hlavičkový pokus skončil pouze v zámezí.

Ve 34. minutě vyzkoušel svou mušku hlavou Upamecano, který se snažil zacílit po pasu z rohového čtvrtkruhu od Griezmanna, nicméně střela nebyla ani prudká, ani natolik přesná, aby výrazněji pocuchala sebevědomí brankáře Vlachodimose, jenž míč bez problémů zkrotil. Ve 44. minutě se ještě pokoušel strhnout vedení na stranu Francouzů pravý bek Koundé, avšak po centru od Comana z blízkosti Vlachodimose nepřelstil.

Klíčový moment utkání přišel na řadu ve 49. minutě. T. Hernández se snažil najít ve vápně Griezmanna, k němuž by balón nakonec asi i doputoval, nebýt tedy zákroku bránícího Mavropanose. Ten ve výskoku trefil svého protihráče nohou do hlavy, Griezmannovi mimo jiné začala téct krev. Sudí Lahoz tak nařídil pokutový kop, k němu se postavil Mbappé a na Vlachodimose nevyzrál. Protože však zřejmě Mavropanos vběhl do pokutového území dříve, než útočník PSG penaltu rozehrál, muselo se celé kolečko opakovat. A napodruhé už Mbappé proměnil.

Řecko se na odpověď nezmohlo, bylo přitom prakticky jasné, že se na ni těžko zmůže, když Mavropanos v 69. minutě podtrhl svůj hodně nepovedený výkon v celém tomto měření sil. Kolo Muani se řítil sám na Vlachodimose, jeho protivník zatáhl za záchrannou brzdu, takže od Lahoze uviděl červenou kartu za zmaření zjevné brankové možnosti. Proti oslabenému rivalovi pak Francie těsný náskok uhlídala až do závěrečných pasáží.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, uefa.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele