Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 1. kolo
23.03.2023 20:45 CET
3 : 1
(1:0)
Stadión:
Parken, Kodaň

Reportáž

Rasmus Hojlund (© AFP)

Dánsko začalo vítězně, Højlund hattrickem sestřelil finské "Výry"

Do čtvrtečního večera odehrál Rasmus Højlund v dresu dánské reprezentace sotva hodinu hracího času. Proti Finsku odehrál poprvé kompletní zápas a hlasitě si řekl o to, aby se v národním týmu stal útočníkem číslo jedna. Forvard Atalanty zkompletoval na stadionu Parken hattrick a v podstatě sám tak svému týmu zajistil úspěšný start do kvalifikace.

Dánové hodlali finským "Výrům" oplatit téměř dva roky starou porážku z Eura, kdy se rovněž hrálo v Kodani. A od začátku dělali vše pro to, aby se jim pomsta podařila. Po změně stran však ztratili vedení a už začínali být zoufalí ze zákroků brankáře Finska Lukáše Hrádeckého. Zachránil je ovšem Højlund - první dánský autor hattricku v kvalifikaci na mistrovství Evropy od Michaela Laudrupa, jenž v roce 1983 rozvlnil síť třikrát proti Lucembursku.

Už v sedmé minutě mohl skórovat Braithwaite, jehož chytrou přízemní přihrávkou od rohového praporku oslovil Jensen, nicméně střela hráče barcelonského Espanyolu zamířila těsně kolem tyče do zámezí. Po 20 minutách hry už ale drtivá většina stadionu Parken vybuchla nadšením. Útočnou akci završil centrem z pravé strany Bah a před bránou zakončující Højlund. Ten se ve 30. minutě mohl prosadit znovu. Tentokrát pálil z hranice pokutového území, trefil se však přímo do míst, v nichž operoval připravený Hrádecký.

Statistické ukazatele po první půli jasně ukazovali převahu domácího výběru. Problém byl, že gól vsítili Dánové jeden jediný, tudíž hosté se díky jediné povedené akci mohli kdykoli do utkání vrátit. A tak se taky osm minut po změně stran stalo. Pukki při rychlém brejku našel svého spoluhráče z útoku Altmana, na něhož dánská defenziva zcela zapomněla. Altman tak měl dostatek času, aby úspěšně vyrovnal.

Deset minut nato mohl domácím vrátit vedení Maehle, jenž se zpoza vápna opřel do pohledného voleje, jenž ovšem zastavilo břevno. Více štěstí mělo Dánsko v 82. minutě. Wind po rohovém kopu vrátil hlavou balón před bránu, kde opět operoval dobře postavený Højlund, který tak v Parkenu opět vyvolal obrovské nadšení. Zmínku si zaslouží také Bah, jenž centrem od rohového praporku vše začal. Někdejší pravý bek pražské Slavie tak měl prsty i ve druhé brance Dánska.

Finsko už nemělo sílu na odpor, naopak domácí ve třetí minutě nastaveného času ještě jednou skórovali. Vynikající práci odvedl na levé straně hřiště střídající Daramy, který si šikovně obhodil protihráče a naservíroval přihrávku do šestnáctky. V ní si míč zpracoval Højlund, jenž následně potřetí propálil Hrádeckého.

Autor: Ondřej Vaculík / uefa.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Pharrell

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele