Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina F, 9. kolo
16.11.2023 18:00 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Radost hráčů Ázerbájdžánu (© AFP)

Švédové nasadili v Baku zpackané kvalifikaci korunku, Ázerbájdžán získal historický triumf

Hráči Ázerbájdžánu v devátém kole kvalifikační skupiny F o postup na mistrovství Evropy zaskočili favorizované Švédy, nad nimiž v Baku zvítězili 3:0. Týmu ze Zakavkazska stačil k úspěchu drtivý vstup do utkání, když hned v šesté minutě zásluhou Emina Mahmudova a Renata Dadashova odskočil na dvoubrankový náskok. Hráči ze Země ohně tak zaznamenali vůbec první výhru ve vzájemných soubojích a dotáhli se na Seveřany v tabulce.

Švédskému národnímu týmu kvalifikační fáze na Euro vůbec nevyšla, o čemž svědčilo třetí místo ve skupině F s obrovskou ztrátou na Rakousko. Pro Skandinávce to navíc mohlo být ještě horší, jelikož jen o tři body pod nimi se nacházel Ázerbájdžán. Právě na jeho půdu žlutomodří zavítali. Seveřané však poslední vzájemné měření sil ovládli jednoznačně 5:0.

Domácí dokonale zaskočili modrožluté, když se už ve třetí minutě prosadil Mahmudov po velké minele stopera Victora Lindelöfa. Zakavkazský tým se tak nečekaně dostal do vedení, jenž o tři minuty později dokonce navýšil díky pohledné akci, po které gól vstřelil Dadashov. Skóre nijak nezměnil ani následný přezkum videorozhodčího. Skandinávci se mohli přece jen dočkat alespoň snížení, ale jejich velká šance ve 28. minutě neskončila brankou i přes to, že se míč několikrát ocitnul téměř na brankové čáře.

Ázerbájdžánci si ale pohodlnou situaci zkomplikovali sami, když hlavní rozhodčí nejprve nařídila v 56. minutě penaltu pro Švédsko a udělila žlutou kartu Bahlulu Mustafazadovi. VAR její rozhodnutí ale změnil a místo pokutového kopu zahrávali modrožlutí přímý volný kop. Mustafazad navíc za svůj faul uviděl červenou kartu a Skandinávci tak šli do početní převahy. Následnou standardní situaci bravurním způsobem vytáhl z branky Shahrudin Mahammadaliyev i za pomoci břevna. Země ohně dokázala vsítit ještě jeden gól. V 89. minutě ke střele z poloviny hřiště napřáhl Mahmudov a trefil se náramně.

Obě mužstva odehrají poslední zápas skupiny 19. listopadu. Švédové vyzvou na svém hřišti Estonsko, Ázerbájdžán poté změří síly s Belgií.

Autor: Livesport.cz / Šimon Suchý

Komentáře (1)

Přidat komentář
PBLead

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele