Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina C, 8. kolo
17.10.2023 20:45 CET
3 : 1
(1:1)

Reportáž

Rashfordova raketa vystřelila Albion až do Německa. Itálie se v listopadu postaví noční můře

Anglie v osmém kole skupiny C porazila ve Wembley Itálii 3:1 a s definitivní platností si zajistila postup na mistrovství Evropy. Skóre sice v 15. minutě otevřeli hosté, ještě do přestávky však z penalty srovnal Harry Kane. Už jeho gól by Albionu, který na domácí půdě neprohrál 36. kvalifikační duel v řadě, stačil k místence na německém šampionátu, po přestávce však o výhře rozhodly tvrdá rána Marcuse Rashforda a druhý zásah anglického kapitána. Až ze třetí pozice tak bude na postup útočit Squadra azzurra, která listopadový sraz načne duelem se Severní Makedonií, jež ji obrala o účast na mistrovství světa.

Před více než dvěma lety se oba týmy ve Wembley střetly v dramatickém finále posledního Eura a nyní je na stejném místě čekal důležitý souboj o účast na tom příštím. Domácí Albion by si místenku do Německa zajistil i pouhou remízou, naopak Italové se nemohli radovat z postupu ani v případě výhry. Výrazně by se mu však přiblížili. Oběma celkům přitom komplikovala situaci marodka. Zatímco na straně Anglie chyběli Ben Chilwell nebo Bukayo Saka, Azzurri nemohli počítat s Cirem Immobilem či Federicem Chiesou.

V prvních 10 minutách si stihly obě strany připsat jen po jedné žluté kartě. Krátce poté již přišlo i první ohrožení branky, Rashford však z přímého kopu nemířil přesně. To Italové se po své první střele mohli rovnou radovat z gólu. Přihrávka Giovanniho Di Lorenza v 15. minutě doputovala na malé vápno k volnému Gianlucovi Scamaccovi, který s přehledem zakončil. Di Lorenzo sehrál jednu z hlavních rolí také v další důležité situaci, kdy po jeho skluzu v pokutovém území šel k zemi Jude Bellingham. Následovala tak penalta, ze které ve 32. minutě vyrovnal Kane. Do poločasu ještě mohli skórovat Rashford za domácí a Destiny Udogie za hosty, ani jeden ale neuspěl.

Také po změně stran potvrzoval svou fantastickou podzimní formu Bellingham. Ten v 57. minutě vybojoval míč před anglickým pokutovým územím, následně ho vyvezl na útočnou polovinu a předal Rashfordovi. Jeden ze smutných penaltových hrdinů finále posledního Eura si balon navedl do střelecké pozice poblíž penaltového puntíku a propálil Gianluigiho Donnarummu. Italové se tak museli začít více tlačit dopředu, což byla příležitost pro anglický rychlý přechod do útoku. Po jednom takovém musel Donnarumma nadvakrát likvidovat přízemní pokus Phila Fodena. V 77. minutě si navíc Kane po nákopu Marca Guéhiho poradil s oběma stopery soupeře a zvýšil na 3:1. Závěr zápasu si již Albion s přehledem pohlídal.

Anglie si tedy úspěšně dokráčela pro vítězství a zároveň pro jistotu postupu na závěrečný turnaj. V dalším zápase, kde jí už o nic nepůjde, přivítá 17. listopadu Maltu. Italové ve stejný den hostí Severní Makedonii, kterou nedokázali porazit v posledních třech vzájemných zápasech.

Autor: Livesport.cz / Patrik Ledvinka

Komentáře (2)

Přidat komentář
mimi_united

1:2

Reagovat
Zark

Berardi si je zatím vodí s prstem v nose

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele