Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina A
13.10.2014 18:00 CET
2 : 4
(0:2)

Reportáž

Češi vstřelili Kazachům čtyři branky a zůstávají stoprocentní

Česká reprezentace nakonec zvládla svůj úkol a porazila Kazachstán na jeho hřišti 4:2. Tým trenéra Pavla Vrby po většinu utkání dominoval i na umělém povrchu, ale v závěru se Kazaši dočkali dvěma góly z rohových kopů.

Český celek vstoupil do kvalifikace skvěle, protože vybojoval nesmírně cenné vítězství v obou prvních zápasech. Nizozemce porazil 2:1. Ve druhém zápase hrálo Česko v Turecku, kde to bylo doslova peklo. Turci vstoupili do zápasu skvěle a brzy se dostali do vedení, jenže pak vyrovnal Tomáš Sivok a druhou trefu obstaral Bořek Dočkal.

Před brankářem Petrem Čechem měli odklízet balony Kadeřábek, Sivok, Kadlec a Limberský, v záloze se startu dočkal mimo jiné Bořek Dočkal nebo Ladislav Krejčí. Hlavní ofenzivní snahy měl na starosti zkušený střelec David Lafata. Hlavním problémem pro české barvy mohl být povrch v Astana Aréně, neboť zde byl položen umělý trávník.

V prvních momentech se svěřenci trenéra Pavla Vrby museli seznamovat s neobvyklým povrchem, takže jejich kombinační hra především ve směru vpřed postrádala přesnost a lehkost. Pozitivem pro nezaujatého diváka byl přístup domácích Kazachů, kteří udatně napadali rozehrávku českého výběrů a přispívali k dynamičnosti prvních minut. Ačkoli se českému výběru nedařilo mnoho kombinací a díky svižnému povrchu míč často končil v zámezí.

Reprezentace ale může spoléhat na Bořka Dočkala, který se stává klíčovou osobností zvláště, pokud jde o útok. Dnes těžil ze skvělého průniku Michala Kadlece, dostal od něj nahrávku před vápnem a poslal precizně umístěnou ranou míč k tyči!

Od té doby, co se český tým ujal vedení, se tempo utkání nezměnilo. Měnil se pouze počet faulů na obou stranách, což zčásti pramenilo také z nepříjemných odrazů míče a mokré plochy. Tým trenéra Vrby dominoval především v kombinační hře, na kterou byla radost se dívat. Gólovou pojistku mohl po centru Kadeřábka přidat Krejčí, ale ten hlavičkoval z ofsajdu.

Přesto se český tým mohl radovat ještě jednou. Dnes večer se krátce před koncem první půle prosadil David Lafata, který byl ve správný čas na správném místě. Kadeřábek si naběhl před vápno, nesobecky odeslal míč k Lafatovi a ten už doklepl míč do sítě - 0:2.

Kazachstán začínal ve druhé půli trochu vystrkovat růžky. Po rychlé kombinaci pálil mimo Aškat Tagybergen, po něm Jurij Logvinenko napálil pravou tyč české branky. Hned z dalšího protiútoku české reprezentace se však hosté dočkali další povedené akce, na jejímž konci mohly na české lavičce propuknout emotivní oslavy. Dočkal našel centrem Krejčího, který z voleje krásně zakončil!

Dvacet minut před koncem zápasu se pokoušeli Kazaši prostřelit brankáře Petra Čecha, ale ten mohl spoléhat na neschopnost domácích. Ofsajdovou linii si velmi dobře pohlídal Tanat Nusserbajev, který postupoval z úhlu na brankáře českého výběru, ale i díky vracejícím se obráncům zmatkoval a míč napálil jen do boční sítě. V té době už na hřišti působil Václav Pilař, který dnes oslavil šestadvacáté narozeniny.

Kazachstán se přeci jen dočkal, česká obrana opět neudržela čisté konto. Po centru se k míči dostal Abdulin, který ho prodloužil za sebe, kde stál pohotový Jurij Logvineko - 1:3.

Návratu do reprezentace se dočkal také Tomáš Necid, který se trenérovi odvděčil skvěle. Povedený comeback zažil díky sprintujícímu Limberskému, který vtrhl do vápna soupeře a našel pod sebou vysokého Tomáše Necida. Ten si míč pokryl a prostřelil brankáře Sidelnikova počtvrté!

Pokud dnes večer českému týmu něco nešlo, byly rohové kopy. Brankáři Čechovi se nepodařilo dobře vyběhnout, obrana české reprezentace vypustila bránění vysokého Jurije Logvinenka a ten upravil skóre dnešního utkání na konečných 4:2 z pohledu českého výběru.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1117)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele