Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina A
12.06.2015 20:45 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Všechno špatně. Češi darovali Islandu výhru 2:1

Tak krásně měl český tým klíčový zápas na Islandu rozehraný. A tak špatně, a zbytečně špatně, nakonec skončil. Domácí tým byl většinu zápasu lepší, přesto se svěřenci Pavla Vrby dostali po krásné ráně Dočkala do vedení. Nedokázali se však vypořádat s narůstajícím tlakem, který nakonec resultoval v minelu Váchy a góly Gunnarssona a Sigthórssona.

Češi si na Islandu zadělali na velké problémy v kvalifikační skupině A. První místo přepustili právě Islandu, na který ztrácí dva body. Ze třetí pozice se na nás navíc tlačí silní Holanďané, jejichž odstup už je po výhře v Lotyšsku pouze tříbodový. Beznadějná není ani pozice Turecka, který ztrácí bodů pět.

Pavel Vrba musel v Reykjavíku improvizovat. Na hrot útoku postavil místo zraněného Davida Lafaty vysokého Tomáše Necida, kterého vedle jubilanta Tomáše Rosického podporovali z křídel Dočkal a Pilař. Za nimi překvapivě nenastoupil Václav Darida, ale defenzivnější duo Vácha - Plašil. Před Petrem Čechem se pak poskládala očekávaná čtveřice Kadeřábek, Sivok, Procházka, Limberský.

Přestože je momentálně na Islandu polární den, úvodní pasáž utkání panovala v Reykjavíku fotbalová tma. Úvodních pětadvacet minut se prakticky nebylo na co koukat - výjimku obstaral po čtvrthodině tradičně aktivní Kadeřábek, jenž centrem z pravé strany nabídl gólovou šanci Necidovi. Útočník Zwolle se perfektně vyšrouboval do vzduchu, ale zakončení hlavou seřídil o půl metru špatně.

Island byl zpočátku zcela neškodný, zahrozil snad jen jediným centrem Sigurdssona, který však před nabíhajícím Gudmundssonem odhlavičkoval precizní Tomáš Sivok. Právě po jeho víceméně čistém zákroku překvapivě daroval Islanďanům přímý kop z hranice šestnáctky sudí Collum - a Sigurdsson mířil ještě lépe. Jeho razantní pokus však výtečně kryl Petr Čech.

Podobnou standardku zahrávala hvězda velšské Swansea prakticky vzápětí po nedovoleném zákroku Rosického, tentokrát ovšem poslal kulatý předmět sváru těsně nad břevno. To se psala třicátá minuta. A potom? Opět doba ledová. Hra se kouskovala vinou nepřesností obou týmů, které se vlastně do konce první půle ani nikam nehnaly.

Po změně stran se chvíli pokračovalo ve stejném tempu, postupem času se však začínaly obrany obou celků rozevírat a docházelo k zajímavým situacím jak u branky Islandu, tak i české. Nejprve lehce zaváhal Sivok, čehož využil Sigurdsson, jenž pronikl do vápna a jen těsně minul zadní tyč.

Pak se ovšem začalo pálit ostrými; ve velkém stylu. V pětapadesáté minutě vlastně poprvé zafungovala kombinace ofenzivy českého týmu - Pilař dovedl míč k Necidovi, ten mezi nohama Gunnarssona sklepl Bořku Dočkalovi, jehož pohotová rána do šibenice byla naprosto dokonalá - 0:1.

Vedení však svěřencům Pavla Vrby vydrželo jen pět minut. Island po otevírající brance spustili úporný nátlak, jemuž Češi záhy podlehli. Situaci po rohovém kopu ještě zvládl hlavičkou vyřešit Sivok, jenže následný slaďoučký centr do rozhozené obrany z kopačky Skulasona usměrnil kapitán domácích Aron Gunnarson přesně k tyči - 1:1.

Island byl jednoznačně lepší a toužil po druhé brance. Jako blesk z čistého nebe se však mohl stát hrdinou Ladislav Krejčí, toho času na hřišti ani ne dvě minuty. Rosického pobídku do samostatného nájezdu však vyřešil prachbídně a otřesným prvním dotekem daroval míč vděčnému brankáři Halldórssonovi.

Ještě větší radost musel mít čtvrt hodiny před koncem Kolbeinn Sigthórsson, když Lukáš Vácha fatálně chyboval na hranici šestnáctky a prakticky mu věnoval gól na 2:1. Sivok se natahoval marně, útočník Ajaxu s přehledem obešel Petra Čecha a poslal Island do vedení. Nutno říct, že zaslouženě.

Hosté se v závěru snažili o vyrovnání, ale nakonec mohli být rádi za porážku o gól. Další zbytečnou chybu Plašila musel dobrým zákrokem hasit Čech. Plašil ještě v závěru nastaveného času vyzkoušel pozornost Halldórssona, jenže vybojoval pouze rohový kop, z nějž český tým nic nevytěžil.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1434)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele