Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina A
28.03.2015 18:00 CET
1 : 1
(0:1)
Stadión:
Eden Aréna, Praha

Reportáž

Vítězná série je u konce, bod za remízu 1:1 zachránil Pilař

Matný výkon z prvního poločasu znamená první bodovou ztrátu Česka v dosavadní kvalifikaci, a to nečekaně doma proti Lotyšsku. Na úvodní branku Višņakovse sice dokázal v samotném závěru zareagovat Pilař, ale víc už český tým nestihnul, a tak pouze remizoval 1:1.

Pavel Vrba se rozhodl nijak neexperimentovat a vložil důvěru do sestavy, které se doposud v kvalifikaci tolik dařilo, tedy s Davidem Lafatou na hrotu a sparťanskými křídly Dočkalem s Krejčím. Zraněného Kadeřábka na pravém kraji obrany nahradil podle očekávání Theo Gebre Selassie.

Hned v třetí minutě málem Čechy zaskočil po rohovém kopu Gorkss, jehož náběh na přední tyč nestihl uhlídat David Lafata a Petr Čech jen úlevně přihlížel, když hlavička lotyšského kapitána prosvištěla vedle jeho pravé tyče. Pak se sice již dostali k územní převaze domácí, ovšem Lotyši i nadále hrozili z nebezpečných protiútoků do nejisté obrany českého týmu.

Až s blížící se čtvrthodinou se začaly dít vzruchy také u Vaņinsovy brány, jenže Lafata po kvalitní zpětné přihrávce Gebre Selassieho nedokázal své ráně dodat razanci a Krejčí zase technickou ranou po kolmici Rosického mířil nepřesně. Za hosty po standardní situaci kontroval Rakels, jehož rána však zamířila pouze náruče připraveného Čecha. Po odvráceném rohu českého týmu to pak chvíli vypadalo, že Šabala dokonce půjde z poloviny hřiště sám na Čechovu bránu, ale David Limberský nakonec stihnul včas zasáhnout.

Co se však nepovedlo Šabalovi, to dokázal do puntíku Višņakovs. Po další české standardce se totiž nevydařený signál obratem proměnil v samostatný únik hned dvojice Lotyšů a právě Višņakovs zkušeně překonal Petra Čecha a poslal svůj tým do překvapivého, ovšem zároveň i zaslouženého vedení. A mohlo být ještě hůře, kdyby Dubra po dalším nebezpečném rohovém kopu zvládnul lépe usměrnit centrovaný míč. Do kabin se tak v poločase šlo za nečekaného stavu 0:1.

Bezprostředně po změně stran se Pavel Vrba rozhodl vyměnit Jaroslava Plašila za Václava Pilaře ve snaze oživit doposud nevýraznou ofenzivu. Ta se hned uvedla Lafatovou hlavičkou, která za Vaņinsova pozorného dohledu škrtla o břevno lotyšské branky. Zvýšená snaha směrem dopředu se sice českému týmu nedala upřít, ovšem vyrovnání, natožpak obrat skóre nepřicházel ani s blížící se hodinou hry, a tak došlo na další ofenzivní střídání v podobě stažení Krejčího za Necida.

V šedesáté minutě se po kvalitním centru Pilaře dostal ke střele Václav Procházka, jenže ke smůle domácích jeho křižná přízemní rána těsně minula lotyšskou branku. Dvě minuty nato se pro změnu dostal k hlavičkovému zakončení Lafata, avšak na Vaņinse si nepřišel. Český tlak v tu chvíli gradoval prudkou ranou aktivního Pilaře, která ovšem postrádala přesnost. Zničehonic pak o sobě dali vědět i hosté pokusem Rakelse, jenž přinutil Petra Čecha ke kvalitnímu zákroku.

Posledním podnětem české lavičky v honbě za vyrovnáním se stal deset minut před vypršením základní hrací doby Václav Kadlec, jenž na hřišti vystřídal Davida Lafatu. Češi se nadechovali za podpory více než třinácti tisíc diváků k závěrečnému nátlaku, ale žádný z mnoha centrů do pokutového území Lotyšů nenašel adresáta v červeném dresu. Předčasně veškeré naděje domácích málem ukončil Šabala, jenž přeloboval vyběhnuvšího Čecha, jenže míč se kvůli boční rotaci nakonec těsně stočil vedle tyčky české brány.

V samotné poslední minutě základní hrací doby se nakonec český tým přece jen dočkal. Krásné kolmice Daridy využil Václav Procházka, jehož střelu sice dokázak Vaņins vyrazit, ovšem po odraženém míči nejrychleji vyrazil Pilař, jenž svůj kvalitní výkon od nástupu na hřiště korunoval vyrovnávacím gólem. Čechův v tu chvíli na dokonání obratu zbývaly pouhé tři minuty nastavení, které sice strávili obléháním lotyšské branky, ale navzdory infarktovému tempu v závěru již další branka nepadla, neboť Necid v obrovské šanci trefil pouze Václava Kadlece.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1271)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele