Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina A
03.09.2015 20:45 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Češi se na výhru s Kazachy nadřeli, blíž k Euru je posunul Škoda

Navzdory nepřesvědčivému výkonu v první půli se český národní tým dokázal vzepjat a porazit nepříjemný Kazachstán 2:1. Hrdinou večera se stal střídající Milan Škoda, jenž se dvěma góly postaral o klíčový obrat po úvodní trefě Logvinenka.

Pavel Vrba se rozhodl vsadit na mládí a hned do základní sestavy nasadil dva debutanty Skaláka s Pavelkou. Češi sice na úvod vyrukovali se značnou snahou, ale ani rychlé přihrávky v pohybu, ani aktivní napadání kazašské rozehrávky nepřinesly žádné střelecké příležitosti. Nejblíže měl k zakončení Krejčí, ovšem na Dočkalův centr těsně nedosáhl. Postupně se však dostali ke slovu také hosté a hra se vyrovnala.

Ve chvíli, kdy zaplněné tribuny plzeňské Doosan Areny nedočkavě vyhlížely nový nápor českého týmu, přišel nepříjemný šok. Nakrátko rozehraného rohu v jednadvacáté minutě se chopil Islamchan, jenž poslal povedený centr na zadní tyč, kde Logvinenko převálcoval svého strážce Procházku a prudkou hlavičkou zavěsil míč pod břevno přes bezmocného Čecha. Domácí se po chvíli otřepali a jali se znovu obléhat kazašskou branku, jenže Lafata i Pavelka své zakončení nedokázali procpat přes pozornou obranu soupeře.

Blízko blizoučko měl k vyrovnání Limberský, jemuž připravil palebnou pozici dravým průnikem Skalák, jenže plzeňský bek napálil placírkou míč pouze do břevna. Když pak Češi výtečným skluzem Suchého zastavili nebezpečný kazašský kontr hned v zárodku, mohli zbytek první půle strávit opět honbou za vyrovnáním, jenže českým útokům scházela myšlenka i přesnost. Do šaten se tak odcházelo za nečekaného a výrazně nepříjemného stavu 0:1.

Do druhé půle již nevyběhnul aktivní Jiří Skalák, jehož nahradil Milan Škoda. Útočník Slavie se přidal k Davidu Lafatovi na hrot a Češi tak přešli na rozestavení se dvěma útočníky. V devětačtyřicáté minutě se z rohového kopu dostal k hlavičce nehlídaný Kadeřábek, jenže míč nedokázal usměrnit mezi tři tyče. Jen chvíli nato zase pořádně provětral kazašskou obranu Krejčí, ale ani z jeho stříleného centru se vyrovnání neurodilo. Zároveň však tato ofenzivní snaha nechávala čím dál větší okénka v obraně, jichž v třiapadesáté minutě mohl patřičně využít Džolčijev. Útočník Astany však v samostatném průniku tváří v tvář Čechovi naprosto selhal a napálil míč hrubě nepřesně.

Další velké české šance přišly na přelomu sedmdesáté minuty. Nejprve pálil těsně vedle s přispěním Škodovy teči Pavelka, poté kazašská obrana na poslední chvíli zablokovala ránu Dočkala. Kazašská obrana již působila notně unaveným dojmem a český tlak nebral konce. Zasloužené vyrovnání nakonec přišlo hned záhy ve čtyřiasedmdesáté minutě, kdy se po kombinaci s Kadeřábkem dostal k centru Dočkal a nadýchanou přihrávkou do hloubi šestnáctky vybídl ke skórování Škodu, jenž nabídkou nepohrdl.

Stále však nebylo vyhráno, i remíza 1:1 by byla výraznou ztrátou. Naštěstí byl čtyři minuty před koncem klíčový obrat zdárně dokonán, a to zásluhou dvou střídajících hráčů. K centru se tentokrát odhodlal Šural a napálit hlavou míč do sítě se i podruhé podařilo dravému Škodovi. Stačilo již jen přestát závěrečné tříminutové nastavení a klíčové tři body byly na světě. Výhra nad Kazachy se nerodila lehce, ale na to se už fotbalová historie ptát nebude.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1287)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele