Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina A
16.11.2014 20:45 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Islandská tvrz pokořena, Češi výhrou 2:1 zůstávají suverénní

Ani napočtvrté česká reprezentace nezaváhala. Navzdory nepříznivému průběhu utkání dokázala přehrát nebezpečný Island 2:1, když na Sigurdssonovu úvodní branku Vrbovi svěřenci odpověděli gólem Kadeřábka a pak se štěstím otočili skóre díky vlastnímu gólu brankáře Halldorssona. I nadále tak Češi mají maximální možný počet bodů a přezimují na prvním místě skupiny A.

Hlavní otázkou bylo před zápasem, jak nahradit zraněné Limberského s Váchou. Pavel Vrba nakonec ukázal na Daniel Pudila a Jaroslav Plašila, jinak byla česká sestava přesně podle očekávání. Úvod utkání nabídl opatrné oťukávání, které v sedmé minutě po skvělém centru Krejčího málem ostře protrhnul David Lafata. Přestože byl v šestnáctce nikým nehlídaný, poslal svou hlavičku jen do náruče brankáře Halldorssona.

Takřka hned z islandského protiútoku pak přišel okamžitý trest. Dlouhé vhazování až před Čecha brankář Chelsea pohříchu nedokázal zpacifikovat a v nastalém zmatku dal Ragnaru Sigurdssonovi velmi jednoduchou příležitost zakončit z pár metrů do prázdné branky. Na adresu českého týmu je však třeba uznat, že je inkasovaný gól vůbec nerozhodil a brzy si vypracovali další nadějnou příležitost. Krejčího samostatný únik z úhlu však místo pořádného zakončení skončil pouze přihrávkou do území nikoho.

Ve čtyřiadvacáté minutě se David Lafata dostal již do druhé velké příležitosti, ovšem se svou přízemní ranou levačkou opět ztroskotal na pozorném Halldorssonovi. Jinak se hra nesla v duchu českého dobývání islandské defenzivy, která ostatně do zápasu vstupovala stále bez jediného obdrženého gólu. A pro český tým mohlo být ještě hůře, když pět minut před koncem první půle Sighthórsson unikal středem hřiště na Čecha, avšak i s přispěním dobrého zákroku Kadeřábka nakonec minul. Když pak Lafata ani do třetice prudkou hlavičkou neuspěl, zdálo se, že se do kabin půjde za stavu 0:1. Chyba lávky...

Krejčího přetažený přímý kop z šestačtyřicáté minuty však stihnul takřka na brankové čáře Pudil, jenž zvládnul vrátit míč do středu vápna, kam si naběhl Kadeřábek a perfektní hlavičkou do horního růžku rozradostnil celý Plzeňský stadion mimo sektor hostí. Když okamžitě po výkopu Wolfgang Stark odpískal konec první půle, mohlo být v českém táboru o přestávce rázem veseleji. Islandská tvrz byla konečně po 315 minutách prolomena, pro sparťanského pravého beka navíc šlo o premiérovou trefu v reprezentačním dresu.

I po změně stran domácí pokračovali v mohutném tlaku, o čemž svědčily rány Krejčího, Sivoka i Lafaty. Ve všech případech však skončily mimo tři tyče, přičemž zvláště poslední střela sparťanského útočníka po Rosického hlavičkovém přistrčení volala po gólu. Po hodině hry se však Češi přece jen dočkali zasloužené odměny, byť s velkým štěstím. Plašilův skvělý náběh po levé straně hřiště vyústil v přízemní centr, který smolně tečoval Bödvarsson do brankáře Halldorssona, jenž už nedokázal v rychlosti zareagovat a srazil si míč do vlastní sítě.

Pak ovšem nadšeným domácím pořádně zatrnulo, když se po dalším dlouhém autovém vhazování Islandu dostal k ráně z voleje Gylfi Sigurdsson a napálil míč do Čechovy pravé tyče. Od ní se následně odrazil do padajícího Čecha a ven a nebezpečná situace tak byla šťastně zažehnána. Šance v tu chvíli střídala šanci a po hlavičce Kadlece zase musel na brankové čáře zasahovat špičkou kopačky Arnasson, aby zabránil navýšení českého náskoku. Islanďané také od stavu 2:1 pořádně přitvrdili a žluté kartonky ve Starkově zdvižené ruce se proti nim čím dál více množily.

Touha českého týmu pojistit nabytý náskok byla jasně patrná a Islanďané se tak museli místo snahy o vyrovnání zodpovědně bránit. Zvláště po Rosického rychle rozehraném přímém kopu a Daridově následném prudkém centru do ohně nechybělo k třetí trefě daleko. Po další skvělé práci českého kapitána mohl z kraje šestnáctky pálit střídající Pilař, jenže svou táhlou ránu zvedl příliš vysoko. Deset minut před koncem tím pádem přetrvávalo těsné vedení českého týmu.

Pětaosmdesátá minuta pak přinesla ošklivé zaváhání české defenzivy, které musel hasit až Petr Čech, když včasným výběhem vyrazil zblízka střelu střídajícího Gudmundssona. Islanďané se od té chvíle přece jen dostali do závěrečného nátlaku plného dlouhých autů kapitána Gunnarssona. Ty si už však v poklidu pohlídali a zakončili kalendářní rok 2014 nejlépe, jak jen mohli.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1296)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele