Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2008

skupina B
07.10.2006 18:00 CET
1 : 0
(0:0)

Skotsko

Francie

Rozhodčí: Massimo Busacca
Diváci: 57.000

Reportáž

Skotsko - Francie 1:0

Ne snad, že by byli Skotové naprostí outsideři či fotbaloví trpaslíci. Ale přestože se nejedná o žádnou fotbalovou Andoru, výhra nad čerstvými finalisty z Francie se od nich opravdu nečekala. A už vůbec ne po z jejich strany naprosto tragické první polovině hry, ve které si Francouzi dělali prakticky cokoli, co je zrovna napadlo. A to včetně střílení gólů...

Bohužel pro ně však ani jeden nebyl uznán. Nejdříve praporek rozhodčího utnul oslavy Patricka Vieiry, který se v 17. minutě trefil krásně hlavou po Riberyho centru, aby o čtyři minuty později ten stejný osudný praporek zkazil radost také Davidu Trezeguetovi. Oběma akcím předcházel nadějný přímý kop od Henryho, který ale pouze otestoval pevnost jedné z Gordonových tyčí. Útočník Arsenalu dostal šanci na reparát o tři minuty později, tentokráte však jeho pokus zlikvidoval samotný skotský brankář. Bago pokračovalo i nadále, nejaktivnějším hráčem byl Malouda, který se, snad ze strachu z ofsajdového praporku, snažil Gordona překonat střelami z uctivých vzdáleností. Osvěžení přinesl neočekávaně vybojovaný roh Skotska, který byl následován již naprosto očekávaným zákrokem Coupeta. Diváci ze země výborné whisky si ještě protrpěli pár "náletů" francouzských útočníků, ale výsledek 0:0 se do poločasu už nezměnil.

Nebudeme raději spekulovat, co se asi dělo v kabině domácích, faktem zůstává, že do druhého poločasu nastoupili Skotové jako vyměnění. Lepší obrana, delší držení míče a dokonce i sem tam nějaká šance, což bylo v první pětačtyřicetiminutovce něco naprosto nevídaného. Francouzi sice stále byli ti aktivnější, ale šance Bouamsonga či náznaky šancí McFaddena dávaly Skotům určité naděje. A ty se naplnily v 67. minutě, když se Coldwell prosadil na zadní tyči po rohovém kopu Hartleyho.

Francouzi se ze samé hrůzy pustili do tvrdé ofenzívy. Přece jenom bylo zde pár statistik, které by neradi porušili. Mezi ně patří například již sedm let trvající neporazitelnost v kvalifikačních zápasech na Euro, či fakt, že v každém z devíti posledních zápasů dokázal francouzský národní tým skórovat. Ale velké množství rohových kopů bylo odvráceno, Henryho velmi nadějná hlavička skončila v rukavicích Gordona a hlavičkový pokus Wiltorda nemohl snad už z pouhého principu skončit jinde...

Skotové tedy ubránili slavné vítězství, dostali se do čela skupiny právě před Francouze a ukázali, že i s nimi se v nadupané skupině musí rozhodně počítat.

Autor: Petr Kilian

Komentáře (11)

Přidat komentář
HOST*

Jeden z nejzajímavějších zápasů sobotního hracího dne,domácí to budou mít složité,ale i přesto věřím ve výhru Skotska.

Reagovat
smazaný uživatel

Já zas typuju remču 1:1

Reagovat
Pharrell

nn, no trapas , lé blues!!!!!! ale vicemistri sveta ze skupiny urcite postoupi!

Reagovat
Pharrell

co ze???? vyhra Skotska ..... Francie ve Skotsku neprohraje!

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Remíza To si děláš prdel ne?? Francie vyhraje aspoň 0:2...

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
HOST*

vuuubec,skoti je prevalcujou!

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Pharrell

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele