play off - čtvrtfinále
31.05.2021 21:00 CET
5 : 3
po prodloužení
(2:1, 3:3)

Reportáž

Dany Mota (© AFP)

Portugalci jsou po osmigólové přestřelce v semifinále

Souboj Portugalska s Itálií ve čtvrtfinále mistrovství Evropy jednadvacetiletých sliboval zajímavou podívanou, kterou i přinesl. K tomu navíc hned osm branek a konečný výsledek 5:3 po prodloužení.

Na otevírací trefu se nemuselo čekat dlouho - a byla opravdu parádní. Nepříliš vyvedený centr od rohového praporku přizvednul na bližší tyč ve spolupráci s italským obráncem Leite, na ose hřiště se pak k nůžkám dostal Dany Mota, jenž zastřihal nejlépe jak mohl a přinutil Carnesecchiho kapitulovat.

Po půlhodině to bylo o dvě branky a prsty v tom měl tentýž hráč ze stejné herní situace. Tentokráte byl Vierův rohový kop přetažený, přičemž Braganca jej vrátil do nebezpečného prostoru právě k Danymu Motovi. Ten si míč jedním dotykem posunulo a druhým jej ze vzduchu nekompromisně napálil do sítě.

Pět minut před pauzou mohl snížit Frattesi, ten ale po svém průniku skončil v ostrém úhlu a zvolil tak pas na Bellanovu, který přestřelil. Přeci jen ještě před pauzou přišla kontaktní branka - jak jinak než po standardce od rohového praporku. Rovellův roh přistál na hlavě Frattesiho, ten prodloužil na zadní tyč, kde už situaci hladce proměnil Tommaso Pobega.

Nedlouho po přestávce se musel vyznamenat brankář Costa, který zapojil své skvělé reflexy a vychytal hlavičku nehlídaného Frattesiho. I díky tomu mohlo Portugalsko znovu udělat své vedení dvoubrankovým. Centr z pravé stran poslal Queirós do nebezpečného prostoru do běhu Goncalu Ramosovi, jenž skvělou technickou ranou z první skóroval.

To si ovšem Italové nenechali líbit a bleskově zareagovali. Mimořádně pohledná kombinace rezultovala ve Frattesiho mas na Gianlucu Scammacu, jemuž už nedělalo potíže z malého vápna překonat gólmana. Deset minut před koncem mohl pojistit portugalské vedení Jota, jeho dělovku z dálky zneškodnil Carnesecchi jen horko těžko.

Namísto toho přišlo v samotném závěru základní hrací doby vyrovnání. Sottil po pěkném průniku z levé strany přihrával do vápna, kde se Patrick Cutrone prosadil a poslal balón do brány. Šlo se tak do prodloužení, které pro Italy opravdu nezačalo dobře. Lovato šel do souboje velmi nešikovně a trefil soupeře loktem, za což uviděl žlutou kartu. Jelikož byla již jeho druhou, musel se poroučet do šaten.

Přesto se do zajímavé pozice dostal Cutrone, jenž si po dvojici zasekávaček vylámal zuby na Costovi. Druhá polovina prodloužení už patřila mužům z Iberského poloostrova. Po pěti minutách si Jota narazil o Baróa a následně ze strany překonal brankáře.

Vzápětí sice mohli Italové díky Cutronemu srovnat, rána ale letěla vedle a Portugalci dostali příležitost navýšit své vedení. Soupeř se moc nevrátil při protiútoku, díky čemuž Francisco Conceicao vymíchal svého obránce a následně i s trochou štěstí prostřelil Carnesecchiho mezi nohama.

Italy tak zřejmě srazila červená karta, pro ně již šestá ve čtvrtém zápase tohoto šampionátu. Naopak cesta Portugalska pokračuje a ve čtvrtek jej čeká mimořádně pikantní utkání. V bitvě o finále totiž nastoupí proti jedinému svému sousedovi, "poloostrovní" derby proti Španělsku je na programu od 18 hodin.

Autor: Martin Vejdělek / uefa.tv, onlajny.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele