základní skupiny - skupina A, 3. kolo
22.06.2017 20:45 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Slovensko nasázelo Švédům tři branky a vyhlíží postup

Slovensko si poradilo až nečekaně hladce se Švédy, kteří se probudili až v samém závěru. Do té doby už ale prohrávali o tři branky. Nyní musí Slováci čekat na výsledky ostatních skupiny, neboť končí ve skupině o bod za první Anglií, ale s pozitivním skóre...

Slovensko muselo dát do hry maximum, samo vyhrát a ještě doufat v pomoc ze sousedního utkání. Slováci dobře věděli, že mohou svému osudu hodně pomoci. Do hry nastoupili od prvních minut Chovan, Škriniar, Lobotka, Rusnák nebo Bero se Zreľákem, který nastoupil coby hrot. Švédská reprezentace už dávno nemá takové hrdiny jako dřív, dnes se opírala o Larssona, Strandberga, Hallberga nebo brankáře Cajtofta.

Slováci hned od úvodu nenechali svého soka hrát a sami si začali vytvářet šance. Už ve čtvrté minutě jim parádně vyšla standardní situace z rohu, když centr na vzdálenější tyč našel Martin Chrien a dal do poloodkryté brány přesnou hlavičku - 1:0.

V táboře Slováků v tu chvíli zavládla obrovská radost a na jejich hře bylo dobře vidět, že se mohou uklidnit. Velkým nebezpečím pro obránce Švédska byl zejména Zreľák, který o sobě dával hodně hlasitě vědět. Ani jeho zakončení, stejně jako rána Mihalíka, nemělo potřebnou přesnost. Švédská rozehrávka byla dnes večer hodně laxní a čitelná.

Toho samozřejmě Slováci s povděkem využívali. Po dvaadvaceti minutách se Slováci vydali na útočný výlet formou rychlého protiútoku a ten jim vyšel parádně. Nejprve ještě ofenzíva Slovenska neměla štěstí, ale k odraženému balonu se dostal Jaroslav Mihalík a ten už si věděl rady - jednoduše prostřelil vše před sebou - 2:0.

Se Švédy to začalo vypadat hodně vážně a smutně. Nejen výsledkově, ale především herně se Slovákům nedokázali vyrovnat. Až po třiceti minutách si Švédsko vytvořilo první velkou šanci utkání, když se centrovaný míč dostal k nabíhajícímu Olssonovi, jenže jeho střelu brankář Chovan bravurně zlikvidoval! Na další pas si nabíhal Hallberg, ale nakonec balon na hřišti nedokázal zachytit.

Naopak mohl ke konci první půle krátce před odchodem do šaten ještě zvýšit Bero, kterému krásně nahrál Mihalík. Berova hlavička však těsně minula tyč! Švédský výběr v první půli máloco předváděl a dočkal se dvou změn hned na začátku druhé půle. Do hry se dostali Eliasson s Tankovićem a očekávalo se od nich, že něco udělají s výsledkem. Slováci jej však velmi dobře hlídali.

Slovenské vedení vedlo také k faktu, že se tempo ve druhé půli vleklo trochu víc, což však slovenskému výběru pranic nevadilo. Spolupráce mezi Berou a Zreľákem nevyšla kvůli nepřesnosti, po Mihalíkově akci zasáhli obránci severského týmu. Až po šedesáti odehraných minutách se Švédsko pomalu dostávalo do šancí. Jeden pas za druhým musela obrana Švédska odvracet, Strandbergův pokus zase vyrazil brankář Chovan.

Rusnák se pokusil o další brankou ráznou střelou z větší vzdálenosti, leč brankáře Cajtofta nepřekonal. Dvacet minut před koncem jakoukoli snahu Švédů o změnu rázně ukončil Ľubomír Šatka. K němu se totiž dostal odražený balon po centrovaném míči a Šatka jej po kombinaci s kolegou zametl přímo na levý kraj brány - 3:0 pro Slovensko a zápas začínal zavánět debaklem.

Švédsko toužilo alespoň po čestném úspěchu a nebylo k němu daleko. Slovensko totiž posledních patnáct minut vypustilo a to nemělo dělat. Nejprve se Asoko obtočil s míčem a brankář Chovan musel zasahovat. Po něm se zastřeloval jen těsně vedle Eliasson. A brankář Chovan musel vytáhnout parádní zákrok, aby ke konci utkání vyrazil samostatný atak Strandberga!

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (520)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele