play off - finále
30.06.2017 20:45 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Němci utnuli španělskou krasojízdu a jsou mistry Evropy do 21 let!

Tak přece se proti nim dá hrát... Španělsko bylo v základní skupině i v semifinále nepřemožitelné, soupeřům sázelo gól za gólem a bez jediného zaškobrtnutí vyzvali v boji o zlato Němce. Svěřenci Stefana Kuntze ofenzivní choutky soupeře dokonale znegovali a díky jedné brance Mitchella Weisera slaví zasloužený triumf.

Hvězdný tým trenéra Celadese poprvé nenaplnil svůj obrovský potenciál, trápily se i největší opory. Nejlepší střelec turnaje Saúl Ñíguez se dostal k jediné sporadické střele, Marco Asensio byl stínem klenotu ze základní skupiny a ani Dani Ceballos nenavázal na zářný výkon proti Itálii - hodně padal, kazil a předvedl jen jeden svůj typický průnik. Vždyť za celých 90 minut se Španělsko zmohlo na jednu jedinou střelu mezi tři tyče.

Němci skvěle bránili, vynikali svou typickou zarputilostí, a hrdinou se tak mohl stát jeden z nejméně pravděpodobných fotbalistů. Poněkud defenzivněji laděný záložník Mitchell Weiser, jenž strávil semifinále s Anglií na lavičce, procházel jako nůž máslem přes několik protihráčů, dle svého zvyku brázdil lajnu a měl na svědomí i rozhodující moment klání.

Přestože Španělé do zápasu vstoupili aktivněji, drželi míč a chtěli dle svého zvyku ovládnout hru hned zpočátku, byl to německý tým, kdo div neotevřel skóre už v první desetiminutovce. Weiserův střílený centr mířil pod břevno a Kepa ho musel vyškrábnout nad. O minutu později byli Němci ještě blíž, ale Meyerova pohotová hlavička po centru Gerhardta skončil na tyči.

Takový scénář pokračoval s drobnými výjimkami de facto celý první poločas. Režisér mistrů Evropy Maximilian Arnold to zkoušel z větší dálky, ale on branku nezasáhl. Podobně se mýlil i Serge Gnabry, který snad poprvé na turnaji v zápase hýřil aktivitou. Gerhadtův centr šikovně převzal a bleskově míč poslal směrem na bránu - zastavila ho však boční síť. Po dalším balónu ze strany Gnabry zakončoval nadvakrát, ale v obou případech jej někdo zablokoval.

Kuntzův tým si vzal ponaučení ze semifinále, kdy sice anglického soupeře jasně přehrával, ale především vinou neustálého tlaku na střed hry nedokázal být dostatečně efektivní. Tentokrát ale Němci útočili naopak především po stranách a výsledek byl opravdu hmatatelný. Ostatně i Španělsko zahrozilo před pauzou jen po centru Ceballose, který Bellerín prodloužil těsně mimo tři tyče.

Zcela rozhodující moment celého turnaje se udál ve čtyřicáté minutě, kdy svůj fantastický výkon korunoval Mitchell Weiser. Snad jen o moment dříve pronikl přes dva, tři hráče a natahoval se po zakončení - až teprve po centru Toljana však svůj osud naplnil. Jeho hokus pokus hlavou byl šťastný, na zadní tyč a za záda Kepy však tento padající list utěšeně dopadl.

Přestávka přišla Španělům vhod, ti totiž museli - bez ohledu na inkasovaný gól - něco změnit. Do druhé půle vstoupili především agresivněji a s jasným cílem: co nejdříve nepříznivý stav zvrátit. Jenže až po hodině hry Saúl parádně zpracoval míč a vypálil. Tahle rána z poměrně uctivé vzdálenosti skončila v rukavicích Pollersbecka. Po hříchu jako první a dokonce i poslední ve finále.

Hned záhy zachránil naděje favorita Kepa, jenž zlikvidoval Gnabryho nájezd z úhlu. Závěr pak už zase patřil Španělsku, jenže precizní obrana Německa zkrátka kralovala. Jen jedinkrát noví šampioni nechali nachytat technickou dokonalostí Ceballose, jehož rána však zaplula pár centimetrů vedle tyče. Deulofeův pokus po chvíli zblokoval Stark a Španělé byli čím dál bezradnější. Poslední minuty už byly z jejich strany o ničem a Němci slaví zasloužený titul.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (490)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele