play off - semifinále
27.06.2017 18:00 CET
2 : 2
3:4 pen.
(1:1, 2:2)

Reportáž

Penaltové drama ovládli Němci a jdou do finále

Semifinálové střetnutí jednadvacítek Anglie s Německem nabídla strhující podívanou plnou šancí na obou stranách, kterou po dvou vstřelených brankách na obou stranách musel rozhodnout až penaltový rozstřel. Pevnější nervy prokázali němečtí fotbalisté, kteří se trefili čtyřikrát z pěti pokusů a postupují do pátečního finále.

Angličané v úvodních minutách zaskočili Němce nebývalou aktivitou a během první dvacetiminutovky hned ve čtyřech případech visel gól Albionu ve vzduchu. Z výtečných pasů Hughese a Warda-Prowse však Demarai Gray a obzvláště Tammy Abraham vždy selhali. Poté již letargičtí hosté zabrali a začali si vytvářet vlastní brankové příležitosti.

Pokusy Gnabryho s Philippem z dobrých pozic ještě mířily nepřesně a brankář Jordan Pickford si pohlídal i rány Selkeho i Toljana, ovšem v pětatřicáté minutě již přece jenom inkasoval. O průlom skóre se postaral Davie Selke, jemuž posadil míč na hlavu perfektním centrem Jeremy Toljan. Němců bylo plné hřiště a s anglickými šancemi to v tu chvíli vypadalo bledě, ale ještě do přestávky jim přispěchala na pomoc standardní situace. Výtečný roh kapitána Warda-Prowse sice ani nadvakrát neprotlačil do sítě Calum Chambers, ovšem jeho zablokovaná střela se odrazila k osamocenému Demarai Grayovi, jenž nekompromisní ránou pod břevno stanovil poločasové skóre 1:1.

Také po změně stran se Angličané s ničím nerozpakovali a hned v padesáté minutě zvrátili utkání ve svůj prospěch. O gólovou přihrávku se postaral šikovným průnikem do šestnáctky Will Hughes, po jehož krátkém pasu před prázdnou branku již Tammy Abraham takřka ani nemohl netrefit míč do sítě.

Iniciativy se tak museli znovu chopit Němci, jimž se navíc zranil autor první branky Davie Selke. Nástupce nejlepšího německého kvalifikačního střelce Felix Platte se však hned po sedmi minutách na trávníku uvedl vlastním gólovým příspěvkem, když na přední tyči uklidil míč do sítě perfektní hlavičkou z Arnoldova rohového kopu. Mladý německý forvard pak dokonce znovu ze vzduchu vrátil svému týmu vedení, avšak radost mu zhatil zdvižený praporek čárového rozhodčího. Utkání se tak v základní hrací době rozhodnout nepodařilo a na řadu přišlo prodloužení.

Také v nastavené půlhodině měli jasně více ze hry němečtí fotbalisté a obzvláště střídající Nadiem Amiri Angličanům značně znepříjemňoval život na hřišti, přesto se nerozhodný stav stále neměnil. Napínavé momenty na obou stranách přinesla poslední minuta první části prodloužení, v níž nejprve Pickforda neprostřelila Gerhardtova pumelice a hned z protiútoku se ocitl dobré střelecké pozici Baker, jenže své zakončení uspěchal. A když pak ve 115. minutě po skvělé Toljanově práci Amiri trestuhodně netrefil míč před prázdnou brankou, následoval penaltový rozstřel.

Zatímco v první sérii si Arnold s Bakerem poradili, Gerhardt i Abraham poté naopak shodně selhali. Na finální rozhodnutí se tak muselo počkat až do pátého kola, kdy nejprve Amiri odčinil dřívější zaváhání a Nathan Redmond naopak brankáře Pollersbecka nepřekonal. Do finále tak po velkém boji postupuje reprezentace Německa.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (579)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele