základní skupiny - skupina B, 2. kolo
21.06.2015 18:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Lingard zlomil anglické prokletí, Anglie porazila Švédsko 1:0

Dlouho to vypadalo na další anglické selhání. Švédové byli vzadu bezchybní a Kane, Redmond a spol. působili často zcela bezradně. V ofenzivě však Skandinávci nepředvedli prakticky vůbec nic, navíc byli ve většině utkání značně pasivní. Střelecké prokletí Albionu nakonec po 174 minutách na Euru ukončil Jesse Lingard, jenž rozhodl o výhře 1:0.

Angličané měli v počátku problém s dostat se vůbec k blízkosti švédské branky, fotbalisté ve žlutém vysoko presovali a potíže Albionu podpořil strašidelnými výkopy i gólman Butland. Když už se navíc svěřenci Garetha Southgatea dostali poblíž soupeřovu vápnu, narazili. Švédové byli ve svém vápně stoprocentně důslední, především stoper Baffo nedal Kanevi dýchat.

Hra Anglie navíc byla nesmírně statická. Až po čtvrthodině hry udělal první aktivní náběh Redmond, jenže Hughesův pas stihl odkopnout brankář Carlgren. Švédové byli v utkání značně pasivnější a evidentně hráli na remízu - i na tento úkor však hráli jednodušeji a přímočařeji.

Díky tomu mohl rychlých útocích zakončit Hiljemark a Tibbling, Butlanda však prověřil jen druhý jmenovaný. Okolo pětadvacáté minuty však Anglie zaktivnila svoji ofenzivu a přišly první šance. Kane po Jenkinsonově centru hlavičkoval těsně vedle; a Hughes za chviličku převzal pas Pritcharda, aby jeho patrně gólovou ránu zastavil až Helander.

Švédsko znovu zahrozilo až na sklonku poločasu - po sklepnutí Thelina se k velmi razantnímu zakončení dostal Guidetti, ale Butland s jeho ranou neměl potíže. Stejně jako po chvíli, kdy pro změnu zakončoval Thelin, jehož hlavička po centru Tibblinga spadla anglickému brankáři přímo do náruče.

Do druhého poločasu překvapivě nastoupil druhý anglický útočník Danny Ings a nutno uznat, že hru Albionu rozhýbal. Švédští obránce měli více starostí s aktivitou dvou forvardů; nicméně notná část druhé části byla naplněna vakuem, v němž si ani jeden tým nepřipravil gólovou šanci. Ba ani žádnou jinou.

Vlastě až deset minut před koncem se k první ráně odhodlal střídající švédský útočník Ishak, ale Butland byl znovu na svém místě. Zakrátko se konečně projevil i do té doby zcela neviditelný Nathan Redmond, jehož střelu vyrazil Carlgren pouze na roh. Ten rozehrál Garbutt, gólman Švédů jej vyrazil přímo na kopačku dalšího žolíka Jesseho Lingarda a jeho parádní volej skončila v brance.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (453)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele