play off - finále
30.06.2015 20:45 CET
0 : 0
4:3 pen.
(0:0, 0:0)
Stadión:
Eden Aréna, Praha

Reportáž

Švédové na penalty porazili Portugalce a slaví zlato!

Švédský tým se opět dokázal vzepřít předpokladům a proti favorizovaným Portugalcům vybojoval vítězství! Díky rozhodující trefě Nilsson-Lindelöfa v penaltovém rozstřelu zaznamenala severská země vůbec první zlatý triumf na velkém turnaji. Portugalci sice potvrdili svoji pověst technicky lepšího týmu, ale na houževnaté Blagult to nakonec nestačilo..

Jižanský tým vstoupil do utkání jako favorit, a zpočátku se zdálo, že rozdělení sil je snad až příliš jednoznačné - Portugalci totiž v úvodní desetiminutovce svého soka zatlačili, vypracovali si několik náznaků šancí a kapitán Sérgio Oliveira dokonce z přímého kopu trefil břevno. Naopak seveřané se poprvé osmělili až z brejku po levé straně v 11. minutě, po němž chytil Thelinu hlavičku do koše připravený gólman Sá.

Po čtvrthodině hry viděli diváci vcelku předpokládaný obraz: Portugalci byli opticky dominantním týmem, ale Švédové měli na své straně větší efektivitu. Vypovídá o tom i celkový poměr střel, který měl v tu dobu hodnotu 5:1 pro pyrenejský celek, v pokusech mířících na bránu však jejich soupeř vedl 1:0. Když se následně poprvé připomněl i nebezpečný střelec Tibbling, bylo jasné, že Portugalci musí svoje pokusy výrazně zpřesnit.

Po 38 minutách zahrozil favorit výjimečně zprava; do té doby tahal své útoky zejména přes silnější levou stranu, týmová souhra, která ztroskotala až na stoperovi Miloševičovi, však naznačila, že by to dnes mohlo jít i obráceně. Přesto však byla portugalská převaha v prvním dějství demonstrována zejména ofsajdy (6 po pouhých 40 minutách) a občasnými propagačními pokusy, jako například dalekonosnou střelou Rafy ze 41. minuty.

Také po změně stran začali svěřence Ruie Jorgeho aktivněji a švédská obrana musela záhy odvracet jejich nebezpečnou akci z levého křídla; na druhé straně se jen několik desítek vteřin poté připomněl Thelin, jehož hlavička na kolegu Guidettiho vyústila v krásnou akrobatickou střelu blonďatého forvarda. Naneštěstí pro švédské fanoušky však tato mířila těsně nad břevno.

Kapitán Oliveira sice následně zahrozil další střelou ze střední vzdálenosti, jinak však platilo, že Švédové se po přečkání úvodního tlaku viditelně uklidnili a platonický portugalský tlak zvládali kontrolovat. Rui Jorge se proto rozhodl oživit hru brzkými střídáními; jeden z nováčků, Tozé, pak v 62. minutě skákavou přízemní střelou prověřil pozornost gólmana Carlgrena.

Další žolík Medeiros pak v 64. minutě zaměstnal soupeřovu obranou technickou střelou z pravé strany, načež aktivní Tozé pálil zpoza vápna mimo tři tyče. S postupujícími minutami zkoušeli Portugalci střílet ze všech pozic; Guerreiro takto pálil přímo do Carlgrena, Mário zase ze solidní vzdálenosti opřel svoji ránu příliš vysoko.

To už zbývalo do konce necelých pět minut. Právě v té době se Švédové nečekaně dostali do obrovské šance - Guidetti pálil do protipohybu vybíhajícího brankáře, Sá však perfektním reflexivním zásahem šanci zlikvidoval. Také Thelin v 89. minutě pouze nechal vyniknout vousatého strážce soupeřovy branky, a když stoper Tiago Ilori v 90. minutě hlavičkoval nad Carlgrenovu klec, bylo jasné, že se bude prodlužovat.

Možná i díky viditelně vyčerpanému Bernardu Silvovi nedokázala Jorgeho ekipa načít nastavený čas stejně suverénně jako obě předchozí dějství; byli to naopak seveřané, kdo projevil větší snahu utkání rozhodnout, a Thelin v 95. minutě sklepával Khalilimu do dobré pozice. Levý záložník Blagult však minul.

Hodně aktivní byl v žlutomodrém dresu Oscar Lewicki, který nejprve nádherným pasem přes dobrých 40 metrů založil nakonec zmařenou (polo)šanci, aby následně sám šikovnou hlavičkou vystrašil Sá; míč však zamířil opět mimo. Spolupráce Thelina a Khaliliho zase vyústila v další záložníkovu střelu ve 103. minutě, leč opět neúspěšně.

Na druhé straně se jako poslední předvedl Paciencia, který hlavou ve vápně nepřetlačil spolehlivého Miloševiče (117'), a musely tak rozhodovat až pokutové kopy. První dva střelci na obou stranách proměnili, poté však přišlo první zaváhání - na Augustinssonovu trefu na 3:2 nedokázal zareagovat Esgaio. Khalili sice následně minul a Mário naopak proměnil, nicméně po Lindelöfově úspěšném pokusu (4:3) selhal Carvalho, a Švédsko tak mohlo slavit vpravdě nečekaný triumf.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (547)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele