play off - semifinále
27.06.2015 18:00 CET
5 : 0
(3:0)

Reportáž

Portugalci rozstříleli Němce a jsou zaslouženě ve finále

Senzační vítězství si připsalo Portugalsko. V Olomouci doslova deklasovalo favorizované Německo 5:0 a v úterý si zahraje o zlato. Esperanças svého soka přehráli ve všech směrech, přičemž o svém triumfu prakticky rozhodli již během první půle, kterou vyhráli 3:0.

Hodně zajímavý fotbal se už od úvodních minut hrál na velmi slušně zaplněném Andrově stadionu. Německo nastoupilo do utkání bez ofenzivního špílmachra Maxe Meyera, místo něhož na trávník vyběhl defenzivněji laděný Johannes Geis. S tím souvisela i změna herního stylu, Němci oproti zápasům ve skupině hráli trochu pasivněji a spíše se spoléhali na rychlé protiútoky.

Naopak Portugalsko aplikovalo hodně vysoký presink, napadalo až Ter Stegena a tato filozofie se jim vyplátila. První velkou šanci si vypracovali po čtvrthodině hry, když William Carvalho skvělou průnikovou přihrávkou našel svého spoluhráče ze Sportingu Mária, ten se výborně uvolnil, přihrál pod sebe Sérgio Oliveirovi, jehož střela do protipohybu brankáře orazítkovala tyč.

O deset minut později se už ale výborně hrající fotbalisté z Pyrenejského poloostrova dokázali gólově prosadit. Bernardo Silva si narazil s Cavaleirem, čímž naprosto vyšachoval přihlížející německé obránce a záložník Monaka poté zblízka propálil Ter Stegena. Vítěz Ligy mistrů musel pro míč do sítě za chvíli znovu. Centr od rohového praporku prodloužil na první tyči Oliveira, balón se dostal k Ricardovi, jenž neměl problém z pár metrů trefit odkrytou bránu - 2:0.

Svěřenci Horsta Hrubesche se pak ještě do poločasu snažili vsítit kontaktní gól. Nejaktivnějším hráčem německého výběru byl Amin Younes. Nejprve propasíroval míč na Kimmicha, jehož dělovku reflexivně vykopl Sá, a později sám křídelník Kaiserslauternu zkoušel štěstí střelou zpoza pokutového území, ovšem José Sá bravurním zákrokem ukázal, proč že dosud na turnaji inkasoval pouze jediný gól.

Když už se zdálo, že naši západní sousedé přebírají otěže zápasu do svých rukou, přišel od Portugalska těsně před odchodem do kabin třetí úder. Po rychlém brejku odcentroval z levé strany Ricardo, Mário ještě přihrál lépe postavenému Cavaleirovi a útočník La Coruñi utěšenou placírkou trefil naprosto přesně levý horní kout branky. Marc-André Ter Stegen se za tímto projektilem stihl jen ohlédnout.

Německý trenér už do druhého dějství na úkor Geise nasadil Meyera a věřil, že by jeho mužstvo ještě mohlo s nepříznivým výsledkem něco udělat. Jenomže neuběhlo ani šedesát vteřin a hráči v červených dresech znovu navýšili svůj náskok. Ricardo přiťukl míč João Máriovi a jeho rána s výraznou pomocí Heinzovy teče zaplula až do sítě - 4:0.

Ani s takovým skóre se však Portugalci nespokojili. V 72. minutě předvedl pěknou individuální akci Rafa Silva, jenž následně skončil na zemi a zlobil se, že hlavní rozhodčí neodpískal penaltu. Mrzet ho to ale příliš nemuselo, po následné akci dalších dvou střídajících hráčů odcentroval Cancelo a nehlídaný Ricardo Horta po páté překonal Ter Stegena.

Zmar Německa podtrhl čtvrthodinu před koncem Leonardo Bittencourt, který stihl během pětadvaceti minut na hřišti dostat dvě žluté karty a hlavní rozhodčí ho po zbytečných faulech vyloučil. Parta Ruie Jorgeho pak závěr utkání kontrolovala v exhibičním duchu a v klidu si dokráčela pro překvapivé, nicméně zasloužené vítězství.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (392)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele