základní skupiny - skupina A, 3. kolo
23.06.2015 20:45 CET
1 : 1
(0:0)
Stadión:
Eden Aréna, Praha

Reportáž

Lvíčata remizovala s Německem a do semifinále se nepodívají

Česká reprezentace do 21 let v posledním zápase podala bojovný výkon, přesto dokázala s favorizovanými Němci pouze remizovat 1:1 a kvůli vítězství Dánska na domácím mistrovství Evropy končí již ve skupině. Svěřenci Jakuba Dovalila ještě mohou doufat, že Anglie postoupí do semifinále, díky čemuž by se ještě utkali o poslední olympijskou vstupenku.

Německý kouč Horst Hrubesch připravil jedno překvapení ještě před samotným výkopem, když od začátku nasadil na levé křídlo místo Leonarda Bittencourta (Younes se přesunul doprava) defenzivněji laděného Nico Schulze z Herthy Berlín, jehož hlavním úkolem bylo pokrýt útočné výpady Pavla Kadeřábka. V tu chvíli ještě nikdo netušil, jak důležitou bude dnes Schulz hrát roli.

Oba celky se snažili o vysoký presink, především Němci se neostýchali napadat hluboko na naší polovině a díky českým nepřesnostem si sice nevytvořili čisté gólové příležitosti, ovšem náznaků šancí bylo k vidění hned několik. V té největší se po chybě kapitána Brabce a sérii odrazů ocitl Younes, který tvrdě vypálil a Koubek měl velké štěstí, že tato dělovka mířila přímo do středu brány, díky čemuž ji dokázal reflexivně vyrazit.

Zaplněný Eden na první českou příležitost čekal až do 27. minuty. To špatně odkopl míč Ter Stegen, Kliment přihrál pod sebe Zmrhalovi, jenž šikovně pustil Frýdkovi, a jeho rána z hranice pokutového prosvištěla jen kousek levé tyče. Pět minut před koncem poločasu si domácí příznivci hodně oddychli, když si Schulz dokázal navést balón až do ideální střelecké pozice, zakončení slabší nohou mu ale nevyšlo a Koubek jej bez problému pokryl.

Do druhé půle vstoupili aktivněji Češi, jako by věděli o nepříznivě vyvíjejícím se souběžně hraném duelu na Letné. Na centr Frýdka od rohového praporku si naskočil Brabec, jehož pokus na poslední chvílí z brankové čáry vyhlavičkoval dobře postavený Korb. Zanedlouho zase po Klimentově zpětné nahrávce mířil těsně vedle Skalák.

Navzdory nadějnému úvodu druhého dějství se vedení ujali Němci. Centr Güntera z levé strany Kalas neodvrátil ideálně, míč se odrazil k Schulzovi a ten prostřelil Koubka. Brankář z Hradce Králové pak následně svůj ne zcela ideální zásah odčinil naopak vynikajícím zákrokem proti samostatnému nájezdu Emreho Cana a udržel české naděje nad vodou.

Vyrovnání přišlo v 66. minutě. Po přihrávce Kadeřábka se k balónu dostal Petrák, který vynikajícím centrem našel na zadní tyči střídajícího Ladislava Krejčího a v poslední době často kritizovaný záložník zblízka rozvlnil síť, čímž pořádně probudil dosud trochu ospalé fanoušky. Jejich hlasité skandování "My chceme gól!" však hráči v červených dresech nevyslyšeli a tolik očekávaný turnaj pro ně končí v nejbrzčím možném termínu. Všichni ale tuší, že dnes si svůj vysněný postup určitě neprohráli.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (1507)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele