základní skupiny - skupina A, 1. kolo
17.06.2015 18:00 CET
1 : 2
(1:0)
Stadión:
Eden Aréna, Praha

Reportáž

Česká jednadvacítka vstup na Euro nezvládla, s Dány prohrála 1:2

Stejně jako seniorská reprezentace na Islandu. Čeští mladíci na domácím Euru předvedli v prvním poločase velmi sympatický výkon, který korunoval gólem Kadeřábek. Po změně stran však herně a nakonec i fyzicky zcela odešli a Dánsko zaslouženě stav otočilo na konečných 2:1. Jmenovitě se o to postarali Vestergaard a Sisto.

Češi možná trochu překvapili tím, jak aktivně do utkání vstoupili. Nejenže Kliment jako první nebezpečně střílel a způsobil Buskovi menší potíže, Dovalilův tým byl v úvodu zápasu aktivnější a dánským mladíkům nedovolil vůbec nic. Vždyť první pokus o střelu předvedl až po dvaceti minutách Hojbjerg, a to z nějakých 30 metrů a hodně, hodně nepřesně.

Domácí naopak tlačili Dány k jejich brance a nevedlo se jim především (nebo spíš pouze) ve finální fázi, kde vinou nepřesnosti nebo obranného zákroku soupeře vždy pomyslné "něco" chybělo. Kliment po Frýdkově pasu uháněl sám na branku, ale v tísni vystřelil mimo. Nebezpečně vyhlížela i standardka Přikryla, po níž se zjevila na zadní tyči hned dvojice českých hlavičkářů.

Projev českých lvíčat byl skutečně sympatický a veskrze pozitivní. Nebylo výjimkou, když domácí presovali stopery i brankáře Dánů až v blízkosti či uvnitř vápna. I proto se Skandinávci zmohli na jedinou střelu na branku v prvním dějství - a to ještě z přímého kopu, z dálky, tudíž Koubek snadno míč skryl v rukavicích.

Zcela logickým a zaslouženým vyústěním obrazu hry byl gól českého týmu. Chytře rozehraný přímý kop ještě Frýdek nedokázal zakončit dostatečně razantně; sólo akce Pavla Kadeřábka už dostala Eden do euforie. Momentálně nejlepší hráč dokonce i seniorské reprezentace nenechal nikoho na pochybách o svých kvalitách, když z pravé strany pronikl k vápnu a levačkou zamířil přesně k tyči - 1:0.

O přestávce mohlo být dokonce ještě veseleji - v závěru poločasu totiž Zmrhal dovedl míč do vápna, Krejčí sklepl na Přikryla a Busk musel zasahovat. Skvěle si poradil i s dorážkou Frýdka. Po následném rohu zakončoval ještě Kliment, avšak kmenový gólman Kodaně po první obdržené brance svoji svatyni "zamkl".

Po změně stran se obraz hry výrazně změnil. Češi jako by se uspokojili jednogólovým vedením a hráli o poznání pasivněji. Dánové toho dokonale využili a zavřeli naše mladíky u šestnáctky. Výsledkem byla série centrů, z nichž se uchytil až ten poslední - Knudsenův balón podskočil Baránek a Jannik Vestergaard hlavou vyrovnal na 1:1.

Svěřencům Jesse Thorupa gól dodal ještě větší sebedůvěru a nutno přiznat, že český tým přehrávali. Lvíčatům jako by došly síly a v určitých časových úsecích se soupeřem vůbec nezvládali držet krok. Jedním takovým případem byl průnik Hojbjerga, který těžkopádně zastavil faulem Trávník - přímák z dvaceti metrů naštěstí střídající Sisto zakončil o pár decimetrů vedle.

Definitivní zmar předvedli čeští mladíci v závěrečné desetiminutovce, kdy Dánsko zaslouženě vstřelilo vítězný gól. Když se Poulsen přehnal přes Petráka, Koubek ještě situaci zachránil; když se však Zmrhal začal po rohovém kopu motat kolem míče jako vítr v bedně, Sisto mohl jemným obloučkem na zadní tyč ztvrdit tříbodovou radost Dánů - 1:2.

Zmrhal svoji chybu mohl tři minuty před koncem napravit, svým centrem totiž připravil Trávníkovi gólovou situaci - záložník Slovácka se však v momentě přihrávky nacházel v těsném ofsajdu. Další šance si Češi nepřipravili a z úvodního klání si neodnáší ani bod. Ve zbytku skupinové fáze tak budou mít nesmírně obtížnou pozici.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1313)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele