14. kolo
03.12.2023 17:05 CET
2 : 0
(2:0)

Reportáž

Oslavující Yusuf Yazici (© AFP)

Zasněžené Lille se dočkalo tříbodové nadílky. Méty si vylámaly zuby na penaltovém fantomovi

Fotbalisté Lille zvítězili na domácí půdě ve 14. kole Ligue 1 nad Métami 2:0. Dogám sice chvíli trvalo, než se dostaly do zápasu, v nastaveném čase první půle nicméně hned dvakrát skórovaly. Poprvé rozvlnil síť Turek Yusuf Yazici, na něhož o čtyři minuty později navázal Jonathan David, který za pomoci brankáře a tyče zvýšil náskok. Hrdinou napínavého duelu se ale stal gólman čtyřnásobného mistra Francie Lucas Chevalier, jenž zlikvidoval dvě penalty. Nováček soutěže tak sérii čtyř zápasů bez prohry neprodloužil, naopak Lille odešlo z utkání s prázdnou naposledy na konci září, kdy podlehlo Reims.

Při pohledu na nedávnou historii vzájemných duelů se mohli fanoušci mířící na stadion oprávněně obávat velké nudy. Poslední tři střetnutí hraná na Stade Pierre-Mauroy totiž nabídla jedinou branku. O tu se při vítězství Lille postaral před více než třemi lety Luiz Araújo, který od té doby okusil fotbal na třech různých kontinentech. Les Grenats tedy přijížděli s cílem vsítit svému soupeři první gól na jeho hřišti od roku 2018 a také se snahou přiblížit se pohárovým příčkám.

Ani tentokrát to nevypadalo, že by se měla konat gólová přestřelka. První ohrožení brány přišlo až ve 24. minutě, kdy zhruba ze 30 metrů vypálil levačkou Edon Zhegrova, gólman Alexandre Oukidja však byl připraven. O chvíli později Leny Yoro zbytečně fauloval v pokutovém území. Nabízenou příležitost ovšem Simon Elisor neproměnil, jelikož Chevalier skvěle zasáhl. Poté měly opět obrovskou šanci Dogy. Yazici napálil tyč, odražený míč se dostal k volnému Davidovi, který z bezprostřední blízkosti trestuhodně minul prázdnou bránu. V nastaveném čase pálil zpoza šestnáctky Angel Gomes, jehož ránu vyrazil Oukidja pouze k Yazicimu, jenž se nemýlil. Poté ještě Fali Candé v šestnáctce fauloval Davida, který penaltu sám proměnil, když jeho střelu vyrazil brankář pouze do tyče, odkud balon zamířil do sítě.

V úvodu druhé půle se kopal už třetí pokutový kop. Po faulu Chevaliera se sám gólman vykoupil, když projektil Lamineho Camary mířící k tyči vyrazil. V 69. minutě zkoušel štěstí po přízemním centru ze strany Cheikh Sabaly, penaltový mág domácich však opět zasáhl. Hostujícím útočníkům téměř pomohl Alexsandro, který se míč málem srazil do brány, na poslední chvíli jej však vykopl. V 81. minutě ještě zkoušel štěstí Rémy Cabella, gólman Mét byl ale připraven. V závěru už hosté nedokázali bránu Dog ohrozit.

Lille tedy zúročilo roli favorita a doma poprvé od konce října zvítězilo. V dalším kole čeká Dogy 10. prosince výlet do Clermontu. Méty ve stejný den změří síly s Brestem.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Solař

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele