19. kolo
21.12.2014 14:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Olympique Marseille - Lille OSC 2:1

Bitva o titul podzimního krále Ligue 1 je rozhodnuta - na první příčce přezimuje Marseille. Svěřenci Marcela Bielsy si "pole position" zajistili dnešní domácí výhrou nad Lille; vítězný gól vstřelil Michy Batshuayi, který tak oslavil svůj vůbec první start v základní sestavě.

Les Phocéens se stali půlmistry poprvé od sezony 2002/03, a vděčí za to zejména skvělé domácí formě - na Vélodrome dnes triumfovali už podeváté v řadě. Batshuayi se prosadil v 69. minutě, osm minut poté, co Idrissa Guéyé vyrovnával na 1:1 a vymazal tak vlastní gól Nolana Rouxe z první půle (34'). Lille naopak končí rok 2014 v hluboké krizi, v tabulce je třinácté a od sestupové zóny jej dělí pouze dva body.

Batshuayi byl v základní jedenáctce nečekaným jménem (nastoupil místo Payeta, kterého Bielsa vynechal kvůli jeho disciplíně), bylo však poznat, že si tuto šanci chce opravdu zasloužit. Právě on měl první šanci zápasu; jeho střelu však zblokoval bránící Marko Baša. První poločas nabídl skvělou, intenzivní podívanou: po dvanácti minutách pálil těsně mimo Gignac.

I přes špatnou formu platí Lille stále za jeden z nejsilnějších celků v zemi, což se ukázalo i dnes - Dogy sice po většinu utkání bránily a vyrážely pouze do brejků, to však vůbec nevadilo. Z jednoho takového protiútoku se málem prosadil Divock Origi, který obehrál Roda Fanniho a ztroskotal pouze na včasném výběhu gólmana Steve Mandandy.

První gól padl poměrně bizarním způsobem: Thauvin z rohu klasicky nacentroval do vápna, míč si však do vlastní sítě srazil nešťastný Roux. Vincent Enyeama v hostující bráně nemohl dělat zhola nic. Po změně stran pokračovala domácí převaha a opět se činilo zejména duo Batshuayi - Gignac; první jmenovaný našel elitního střelce v dobré pozici, reprezentační kanonýr však z voleje pálil rovnou do Enyeamy.

Této zahozené šance domácí zanedlouho litovali. Krátce po hodině hry totiž zničehonic udeřilo Lille a bylo vyrovnáno: aktivní Origi se probil po pravé straně a načasoval pas na Djibrila Sidibého, který chytře posunul míč nabíhajícímu Guéyému. Mladý záložník pak křížnou ránou propálil bezmocného Mandandu.

V tu chvíli se zápas definitivně otevřel a oba celky cítily, že mohou zvítězit; za Lille zahrozil Pape Souaré, jehož střela však mířila nad břevno, na domácí straně se zase málem slavilo po trefě Brice Dja Djédjého. Definitivní zlom přišel v 69. minutě: Gignac si narazil s Thauvinem, míč se následně dostal až k Batshuayimu, mladý Belgičan obehrál Marka Bašu a nádhernou ránou k tyči vystřelil domácím cenné tři body.

Autor: Dominik Zezula / ligue1.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
hradec

OM 2:1 Lille OSC

Reagovat
smazaný uživatel

O.Marseille má výbornou příležitost zakončit podzim včele s 2 nebo 3b.náskokem před Lyonem či PSG. Snad ho k tomu zaplněný S.Velodrome dotáhne a jejich úchvatná domácí série.

Tip: 1.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele