6. kolo
23.09.2012 17:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Marseille znovu vyhrála, tentokrát porazila Évian

Un, deux, trois, quatre, cinq et six! Ano, Marseille to znovu dokázala. Tým pod vedením kouče Élieho Baupa vyhrál i šestý ligový zápas, a nadále zůstává tak na čele tabulky naprosto osamocen.

Marseille se tak stala prvním týmem od roku 1960, jemuž se podařilo zvítězit v prvních šesti ligových zápasech. Tehdy tento husarský kousek předvedlo knížecí Monako. Olympique tak zažívá vůbec nejlepší start do nového ročníku v historii; Évian přitom porazil i přes značnou únavu po zápase Evropské ligy proti Fenerbahce.

Hned osm hráčů, kteří zasáhli do pohárového zápasu v tureckém Istanbulu, se i dnes objevilo v základní sestavě. A možná i kvůli tomu si diváci na Stade de Velodrome museli na první střelu počkat až do nějaké třicáté minuty. A ani tehdy to nebyla žádná sláva, nevýrazný pokus Mathieua Valbueny bez problémů kryl reprezentační gólman Dánska Stephan Andersen.

V té chvíli již domácí hráli bez zraněného Kassima Abdallaha, pravý bek musel již ve dvacáté minutě opustit hřiště kvůli problémům se stehenním svalem. Místo něj na hřiště naskočil mladičký Raffidine Abdullah, jenž se posunul do středu pole; na pravou stranu obranné řady se přesunul Charles Kaboré.

L’OM se vedení ujalo ve 33. minutě zápasu. Dlouhý sprint Andrého-Pierra Gignaca po levé straně dokázal pouze za cenu žluté karty přerušit Aldo Angoula. Domácím se tak naskytla dobrá pozice ze standardní situace - tedy domény Mathieua Valbueny. Ten jen v loňské sezoně připravil z přímých kopů svým kolegům osm branek. Tentokrát si svým nebezpečným centrem vybral Morgana Amalfitana, jenž poslal hlavou míč do sítě - 1:0.

Évian, jenž při debutu trenéra Pascala Dupraze porazil v minulém kole 3:0 Bastii, nechtěl připustit již třetí ligovou porážku v této sezoně a ve druhém poločase se vzchopil a byl rozhodně nebezpečnějším soupeřem. Jako první se do zakončení protlačil Yannick Sagbo, z dobré pozice však přestřelil. Následně domácí fotbalisty hned dvakrát podržel skvělými zákroky Steve Mandanda.

Reprezentační gólman Francie si nejprve poradil s unikajícím Mohamedem Rabiuem. Střídající hráč využil přihrávky Sidneyho Govoua, Mandanda byl však u protihráče včas a míč mu dokázal od nohou vypíchnout. Ještě lepší zákrok předvedl domácí brankář v samém závěru utkání, kdy se hosté dostávali do závěrečného tlaku.

A i tentokrát proti Mandandovi neuspěl ghanský protihráč. Po záložníkovi Rabiuovi se nedokázal prosadit ani stoper Jonathan Mensah. Po rohovém kopu Daniela Wasse z pravé strany se právě tento obránce dostal do zakončení, jeho tvrdá hlavička mířila do horního růžku branky. Konečky prstů však míč vyrazil do zámezí opět skvělý Mandanda.

Domácí nakonec mohli v nastaveném čase přidat druhou branku, Amalfitano se však nakonec druhého zásahu nedočkal. Po Kaborého centru se jeho efektní hlavička snesla mimo branku. Svěřenci Élieho Baupa však přesto mohou být s tímto výsledkem nadmíru spokojeni. Toto vítězství jim totiž zaručuje, že do Clásica proti Paris Saint-Germain (8. kolo) budou vstupovat z první pozice...

Autor: Anna-Marie Kroupová / ligue1.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
REPLIKATOR

21.09. Marseille bude útočit na rekord

Olympique Marseille začal letošní sezonu skvěle a o víkendu proti Évianu bude mít šanci připsat si šestou výhru ze šesti zápasů. Pokud by se mu to povedlo, znamenalo by to nejlepší start některého z francouzských prvoligových klubů za posledních padesát let, naposledy prvních šest duelů vyhrálo v sezoně 1960/1961 AS Monaco.

Reagovat
smazaný uživatel

a rekord je na světě

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele