10. kolo
20.11.2009 21:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Heinze prohloubil krizi PSG, Marseille je již čtvrtá

Marseille i po utkání s Bordeaux ukázala, že letos na titul rozhodně má. A ačkoliv tomu možná momentální postavení nenahrává, ještě by v průběhu soutěže ráda promluvila do konečného pořadí na špici tabulky. Naopak PSG zůstává v krizi.

Pro svěřence Antoina Kombouarého to znamená již druhou prohru v řadě, v minulém kole totiž Paris SG podlehlo na domácím hřišti Nice 0:1. V tabulce tak stále zůstává na dvanácté příčce a lavička pod mladým trenérem se začíná mírně pohupovat. Naopak Didier Deschamps může zářit radostí, jeho tým již měsíc neprohrál a v tabulce začíná konečně opět stoupat - dnešní výhru mu zajistil svou první ligovou trefou stoper Gabriel Heinze.

Hned v úvodu utkání domácí ukazovali, jak moc chtějí dnešní duel vyhrát. V úvodní minutě se po pravé straně prosmýkl obránce Bonnart, přesně našel nabíhajícího Brandaa, který ale ve velmi dobré pozici jen o pár centimetrů minul pravou tyč. O pár okamžiků později se ukázal také druhý útočník l'OM - Mamadou Niang. Ten po dlouhém pasu Valbueny ale mířil pouze do nastavené náruče brankáře Coupeta. Ve vypjaté atmosféře na Stade Vélodrome tímto úvodní tlak Marseille vyprchal.

Až do desáté minuty tak byly zajímavé snad pouze odvážné průniky záložníka Mathieua Valbueny, jehož rychlé nohy často motaly obránce a dokonce i středopolaře hostů. Nutno dodat, že v dalším průběhu zápasu si na něho již soupeři dali větší pozor. Valbuenovy hrátky vystřídaly nepřesnosti na obou stranách, Marseille i Paris Saint-Germain sice byly schopni kombinovat, nikoliv pak ale v blízkosti soupeřova pokutového území. Klid před nějakou z branek tak znovu narušil až v patnácté minutě stoper Gabriel Heinze, jenž si, jak je u něho dobrým zvykem, dobře naskočil na rohový kop. Míč se ale snesl z jeho bujného porostu nad branku.

První střelecký pokus Paris SG přišel až ve dvaadvacáté minutě. K přímému kopu se postavil Mevlut Erdinc; jeho lob z veliké dálky ale Mandandovi veliké problémy nenadělal. První branka tak zaslouženě přišla naproti domácím. Tmavě modří si špatně pohlídali standardní situaci Abriela, konkrétně se provinil stoper Sakho. Hlavou nakonec míč do branky přehoupl excelentní hlavičkář - Gabriel Heinze; přestože poté utrpěl drobný šrám, když si překážel s kolegou z obrany Diawarou.

K podobné standardce se zhruba o pět minut později postavil opět Abriel, tentokrát si ale na defenzivu soupeře nepřišel. V dalších minutách se o nebezpečné ataky snažili i Pařížané, gólem zavánějící situace přišla ve 40. minutě. Erdinc se po přímém kopu dokázal dobře zorientovat v pokutovém území, obrátil se s míčem a pořádně protáhl gólmana Mandandu. Akce pak byla kvůli ofsajdu zastavena. Domácí odpověděli jinou standardkou - Cheyrou našel dobře postaveného Cissého, jeho jemné olíznutí ale skončilo mimo.

Marseille se tak dál hnala za druhou brankou. Z třiceti metrů parádně napřáhl kapitán domácích Mamadou Niang - hosty zachránil pouze vynikající reflex Grégoryho Coupeta - a poté i spojnice branky. Závěr zápasu pak byl spíše hektický, o penaltu se v modrém dresu marně, a to pak zcela správně, snažil Jallet; o pár minut později se ve vápně domácích skácel také Erdinc. V tomto případě by se ale, byť přísná penalta písknout mohla.

Hned po začátku poločasu se do pohledné akce domácích zapojil Cheyrou, Taiwo a nakonec i Abriel. Kromě fotbalové krásy ale nic dalšího nenabídla. Podobně dopadla i další situace bílých, snad ještě o něco pohlednější. Z následující nudy vytáhl diváky až v padesáté minutě Bruno Cheyrou se svou dalekonosnou střelou. S tou si nedokázal úplně poradit Coupet a dobíhajícímu Niangovi chybělo opravdu málo. I následující roh znamenal pro hosty stupeň největší pohotovosti - doslova z hlavy ukradl Niangovi gól brankář Coupet.

Zoufalost PSG směrem dopředu snad nejlépe ukazovala střela z dobrých pětatřiceti metrů, jež se po hodině hry vznesla vysoko nad branku Marseille. Dobrovolnou lekci v produkování šancí a následném zakončování předvedli domácí v 67. minutě. Abriel se opět postavil k přímému kopu, jeho centr nadzvedl jeden hráčů na zadní tyč - do této chvíle za jedna - Brandao ale těsně minul. Na poslední čtvrthodinku se na hřiště podívala také veliká letní posila Lucho González, jež vystřídala v pozdějších fázích již nevýrazného Valbuenu.

To už bylo v útoku daleko aktivnější PSG. Všechny jeho akce ale končily na skvěle hrající obraně OM. Když už se zdálo, že Luyindula v "devadesátiprocentní" pozici bude pálit, rozhodl se pro přihrávku ještě o deset procent lépe postavenému Mauricovi. Ten ale nic nečekal, a míč tak skončil v zámezí. V té době, tedy zhruba deset minut před koncem, byl tlak hostů již drtivý. Kouč Deschamps ale opět dokázal, proč je považován za vynikajícího stratéga. Střídáním kapitána Nianga tlak hostů dokonale narušil a jeho tým se již bez větších problémů ubránil.

Autor: Anna-Marie Kroupová

Komentáře (18)

Přidat komentář
Lahvac-CZ

1:0

Reagovat
cristiano.K.

mám tam 1 doufám,že vyhrajou

Reagovat
onze

ALLEZ PSG, chlapci bojovat ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

bojovat, bojovat, ale tři body z Marseille bohužel asi nebudou... ALLEZ PSG!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

hodne zajimavej zapas.. asi dnes stravim vecer ligue 1. tipla bych to na vitezstvi marseille

Reagovat
smazaný uživatel

Podobne, akurát som rozčarovaný, že tí dementi zo Sport.tv to presunuli na Sport2 a na Sport1 ide rugby. Pri všetkej úcte k tomu športu pre gorily, toto je príliš. Nechcem sa dotknúť nejakých cúles, ale kašľať na Barcu a Real, ale že Ligue1 sa nedá uzrieť v TV, no hanba...

Reagovat
Kongo

Davam remizu

Reagovat
smazaný uživatel

jasná 1

Reagovat
Liquid

mám vsazíno 1, takže musí být 1

Reagovat
smazaný uživatel

Marseille!! 3 body musej zustat doma!!!Allez L ´OM

Reagovat
smazaný uživatel

tak po uvodnim tlaku OM ted docela vyrovnany..

Reagovat
Shevchenko

Oni hrajou odložený zápas a kvůli tomu se odloží další dva o víkendu?

Reagovat
smazaný uživatel

nevite, kdo mu nahraval?

Reagovat
smazaný uživatel

abriel..

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda ,to bylo o fous ta rána

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

teda psg hrajou neskutecny prd, marseille je misty neuveritelne prehravaj. jestli s tim komboare neco neudela, muzou dneska dostat klidne trojku..

Reagovat
smazaný uživatel

zcela zaslouzene, ac psg ke konci vcelku tlacilo, bod by si nezaslouzilo..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele