Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga A - skupina 3, 2. kolo
08.09.2020 20:45 CET
4 : 2
(2:1)

Reportáž

Olivier Giroud (© AFP)

Francie prohrávala, ale nakonec přestřílela Chorvaty 4:2

Francouzi doma sice s Chorvatskem nejprve prohrávali, když se trefil Dejan Lovren, jenže pak spustili parádní představení. Celkově svému soupeři dali čtyři branky a oprávněně vyhráli.

Francie má s Chorvaty velmi dobré zkušenosti a především ten poslední duel se ji nadmíru povedl. Francouzi hráli v Moskvě finále mistrovství světa právě proti Chorvatům a utkání se jim povedlo naprosto skvěle. Vyhráli 4:2 a dnes by na to moc rádi navázali obdobně. Problém mohl být v tom, že jim dnes nepomohl Kylian Mbappé, jehož místo zaujal Martial.

Francouzi se snažili na domácí půdě začít hodně zhurta a aktivní byl zejména Antoine Griezmann. Francouzský útočník hledal už v deváté minutě průnikovou nahrávkou za obranu nabíhajícího Ben Yeddera, ale jeho npas zastavil Marcelo Brozović. Zahrozili i hosté. Záložník Mateo Kovačić hezkým pasem za obranu pobídl Anteho Rebiče, který sprintoval za míčem. Ten sice nestihl, ale vybojoval na brankáři Hugovi Llorisovi alespoň roh.

A z něj už Chorvati udeřili. Centr z rohového kopu prodloužili vlastně Francouzi sami až na zadní tyč, kde se ocitl stoper Dejan Lovren. Ten si počínal jako zkušený mazák, když si obhodil prvního obránce a pak nechytatelnou dělovkou překonal marně zasahujícího brankáře Llorise.

Francie se snažila soupeři tvrdý direkt okamžitě vrátit, ale vůbec se jí to nedařilo. Antoine Griezmann zakroutil míč do vápna, kde si na něj vyskočil Steven N'Zonzi, jenže ten se v hlavičkovém souboji vůbec neprosadil. Mnohem lépe to z pohledu francouzských hráčů vypadalo ve 33. minutě. To se do šance dostal Antoine Griezmann, který vtrhl do vápna a dokonce se mu povedlo překonat i brankáře Livakoviće. Jenže za něj na poslední chvíli zaskočil pohotový obránce a míč odkopl do bezpečí.

Francie každopádně vystrkovala růžky hodně nebezpečně. Stále častěji kombinovala a Chorvatům míč nepůjčovala. Jenže to byli právě hosté, kdo vedl. Ale ne nadlouho. Ve 43. minutě totiž jednu povedenou kombinaci s Mendym posunul Ben Yedder až na Anthonyho Martiala, který šikovně sklepl míč na Antoinea Griezmanna. Ten na středu vápna zakončil bleskovou akci Francie gólem!

A situace se pro Chorvaty vůbec nevyvíjela dobře. Ačkoli byli v prvním poločase lepší týmem, fotbal umí být krutá hra. Dokonale se o tom Chorvati přesvědčili v první minutě nastavení. U lajny zakombinoval Sissoko s Ben Yedderem, který už s balonem pelášil na bránu. Nakonec se rozhodl pro centr na zadní tyč a dobře udělal. Klouzající Anthony Martial totiž se štěstím dopravil míč do sítě a strhl vedení na stranu svého mužstva.

Trenér Deschamps možná nemohl být úplně spokojený s výkonem svých hráčů, ale jeho tým vedl a ke konci poločasu se hra Francie přeci jen stala velmi pohlednou.

Chorvatsko potřebovalo nový impuls a ten do hry vnesl střídající útočník Josip Brekalo. Chvíli mu sice aklimatizace na hřišti trvala, ale deset minut po změně stran se prosadil. A byla to neskutečná paráda. Po kolmé nahrávce za obranu utíkal vlastně na tři obránce a to s takovým důrazem, že z obránců elitní reprezentace udělal malátné elévy, což završil přesnou střelou mimo dosah Llorise.

Ale nebylo to všechno. V 65. minutě si totiž Francouzi dokázali vybojovat rohový kop a Antoine Griezmann parádním pasem našel jen velmi špatně hlídaného Dayota Upamecana, který se hlavou prosadil bez potíží. Chorvatsku v tu chvíli došly síly. A Francie znovu udeřila. Griezmann sice ještě Livakoviće nepřekonal, ale když Brozović následně trefil míč ve vápně rukou, bylo o penaltě jasno. Stoupl si k ní kanonýr Olivier Giroud a neměl s Chorvaty slitování. Chorvati měli taky trochu smůly, když Vlašić na konci utkání trefil dělovkou jen tyč.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele