30. kolo
30.03.2024 21:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Oslavující Raphinha (© AFP)

Barca pod dohledem Xaviho bratra vydřela vítězství, cestu jí ulehčilo vyloučení brankáře

Hráči Barcelony porazili ve 30. kole LaLigy na vlastní půdě Las Palmas 1:0. Blaugranas vstupovali do utkání bez vyloučeného trenéra Xaviho, kterého na lavičce nahradil jeho bratr Óscar Hernández. Ten sledoval už ve 24. minutě zbytečný faul brankáře Álvara Vallese, který uviděl červenou kartu. Katalánci využili přesilovou hru až po změně stran, kdy se prosadil Raphinha. Díky jeho gólu tak domácí zůstali už v 11 soutěžním zápase v řadě neporaženi, hosté naopak čekají na tři body již téměř měsíc.

První vzájemný souboj přinesl kontroverzní rozuzlení v nastavení druhé půle, které vzešlo z přísné penalty proměněné Ilkayem Gündoganem. Od té doby forma nováčka soutěže značně poklesla, Barcelona se naopak rozehrála k velmi dobrým výkonům spojeným s pohodou Roberta Lewandovského. Ten se gólem a dvěma asistencemi podílel na skalpu Atlétika, z reprezentace navíc přijel povzbuzen postupem Polska na Euro.

Právě kanonýr Blaugranas nebyl daleko od vstřelení první branky, nicméně dvakrát ho zradilo načasování náběhu, když byl v obou případech nachytán v ofsajdu. Praporek čárového sudího zklamal o několik minut později také Raphinhu, jenž upoutal pozornost nejen přesnou trefou, ale také extravagantním účesem. Zanedlouho byl předčasně do sprch poslán brankář z týmu z Kanárů Valles, když velmi nebezpečně sestřelil právě brazilského křídelníka. Střelecká smůla Katalánců pokračovala i nadále, poněvadž Lewandowski hlavou orazítkoval břevno. V úplném závěru poločasu ještě jasnou tutovku zahodil Raphinha.

Po změně stran už rychlonohý křídelník střelecké prokletí prolomil, když si naběhl na krásný oblouček za obranu a hlavou překonal Aaróna Escandella. Barca i nadále dominovala, nicméně větší šance nepřicházely. Obrana klubu z ostrovu Gran Canaria pořádně zaspala až téměř v závěru zápasu po přihrávce pod sebe, kdy střílel Joao Félix, jenže trefil břevno. Nečekané vyrovnání mohl přinést mladý záložník Alberto Moleiro, ale odchovanec Las Palmas těsně minul pravou tyč.

Barcelona se tak výhrou přiblížila vedoucímu Realu na rozdíl pěti bodů, byť odehrála o zápas více než Bílý balet. V příštím kole se představí 13. dubna v Cádizu, Las Palmas přivítá o den později Sevillu.

Autor: Livesport.cz / Vojtěch Kryštof

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele