11. kolo
28.10.2023 16:15 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Jude Bellingham (© AFP)

Bellingham si podmaňuje španělskou ligu. Klenot "Bílého baletu" zazářil obratem v Barceloně

Barcelona prohrála v utkání 11. kola LaLigy na olympijském stadionu s Realem Madrid 1:2. První důležitý moment nabídla již šestá minuta, v níž kolaps obrany Los Blancos potrestal Ilkay Gündogan, který se v dresu Blaugranas prosadil poprvé po svém letním příchodu z Premier League. Po hodině hry se ovšem probudil jiný bývalý hráč Dortmundu, Jude Bellingham. Anglický zázrak nejprve po hodině hry vyrovnal náramnou dalekonosnou střelou a v nastavení volejem mezi nohy gólmana rozhodl o výhře "Bílého baletu". Již 187. El Clásico tak díky zásahům nejlepšího střelce soutěže posunulo Real zpět na první místo tabulky.

Oba giganti vstupovali do jednoho z vrcholů letošní sezony dobře naladěni. Fanoušci Blaugranas byli v minulém utkání svědky debutu vycházející 17leté hvězdičky Marca Guia, jenž necelou minutu po premiérovém příchodu na trávník vstřelil vítězný gól. I díky němu tak Barca v žádné soutěži dosud nepoznala přemožitele. To chtěl změnit odvěký rival z Madridu, jehož zatím k výborným výsledkům táhl především Bellingham. Ten v dosavadním průběhu ročníku stihl nastřílet již úctyhodných 11 branek.

Barca na velkého rivala vyrukovala netradičně se třemi stopery a tento tah se trenéru Xavimu začal vyplácet už po šesti minutách hry. Fatálního zaváhání defenzivy Realu využil Gündogan, jenž se zničehonic objevil sám před Kepou Arrizabalagou a poslal míč po zemi do sítě. Krátce nato měl na kopačce druhý gól Blaugranas Fermín López, jenž však orazítkoval pouze brankovou konstrukci. Zbytek první půle příliš fotbalové krásy na Estadio Olímpico divákům nenabídl, a Katalánci tak šli do kabin s těsným náskokem.

Ten mohli Xaviho svěřenci navýšit pár minut po poločasové pauze. Hlavička Iňiga Martíneze ovšem skončila na tyči a následnou dorážku Ronalda Araúja reflexivně vytěsnil Arrizabalaga. Problémy defenzivě Bílého baletu dělal zejména João Cancelo, jenž po jednom z nebezpečných průniků po pravé straně tečovanou ranou minul.

A tak si vzal slovo na druhé straně Bellingham. Tomu domácí dopřáli čas a prostor pro zakončení zpoza vápna a mladý Angličan dělovkou do pravé šibenice srovnal. Stejný hráč se v nastaveném čase po centru Daniho Carvajala a doteku Luky Modriće zjevil osamocený před Marc-André ter Stegenem a lehkou tečí mezi nohy německého gólmana rozhodl o triumfu Bílého baletu.

Slavné El Clásico tedy po skvostném obratu ovládl hostující celek. Ten v příštím kole 5. listopadu přivítá Vallecano, zatímco Barcelona se o den dříve představí na hřišti Realu Sociedad.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (2)

Přidat komentář
valloire

0-2

Reagovat
boryland

2:0........Lewa 2.....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele