10. kolo
22.10.2023 21:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Marc Guiu (© AFP)

Athletic Club na Xaviho kouzla opět nevyzrál. Výhru Barceloně zařídil debutující mladík

Barcelona porazila v 10. kole LaLigy Athletic 1:0 a popáté za sebou před vlastními fanoušky nad Basky oslavila vítězství. Zápas ve prospěch Katalánců rozhodl až v 80. minutě teprve 17letý odchovanec Marc Guiu. Rojiblancos tak nejenže prodloužili svou sérii nezdarů proti Blaugranas, zároveň prohloubili ofenzivní krizi proti svěřencům trenéra Xaviho. Athletic totiž Barce pod jeho vedením ještě nevstřelil jediný gól.

Katalánci byli zatím ve svém dočasném azylu neomylní. Na Estadio Olímpico vyhráli všech pět dosavadních střetnutí a inkasovali pouze dvě branky. Tentokrát navíc přijel do Barcelony oblíbený soupeř. Athletic totiž Barcu porazil na jejím trávníku naposledy v roce 2001. Nepříznivou bilanci chtěli Baskové tentokrát zvrátit. Pomoci jim k tomu měla hlavně dvojice Gorka Guruzeta a Iňaki Williams, která vsítila polovinu branek svého týmu.

Katalánští hráči vstoupili do utkání ve velké aktivitě, díky čemuž mohl už v 10. minutě skórovat Joao Félix, naběhl si výborně na letící míč skrz vápno a opřel se do něj. Jeho pokus proletěl těsně nad břevnem. Lepší mířidla ukázal Fermín López, když mířil k tyči, ale s pohotovým zákrokem přišel Unai Simón. Fanouškům se předvedl i Williams na druhé straně. Nejlepšího střelce Lvů však fantasticky vychytal Marc-Adré ter Stegen. Ghanský útočník podnikl několik výletů směrem k bráně Barcelony, ovšem defenziva v čele s německým gólmanem jej dokázala pokaždé zastavit. V závěru poločasu o sobě dal vědět i Nico Williams, který ale také střelecky neuspěl.

Ve druhém poločase bratři Williamsovi předvedli povedenou souhru, na jejímž konci stál Iňaki, ale v obrovské příležitosti vůbec netrefil bránu. Na druhé straně se v šanci zjevil Joao Félix, proti jeho tvrdé ráně k tyči vytáhl Simón skvělý zákrok. Přesnou přihrávku obdržel Lamine Yamal, ovšem z úhlu nedokázal zamířit do prostoru mezi třemi tyčemi. Snahy Barcy se s úspěchem setkaly až v 80. minutě, kdy se po průnikové přihrávce prohnal do vápna Guiu a svým prvním seniorským gólem rozhodl.

Barcelona tak prodloužila vítěznou šňůru a doma opět zvítězila. V následujícím kole ji 28. října čeká střetnutí s odvěkým rivalem Realem Madrid. Athletic o den později přivítá Valencii.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele