13. kolo
10.11.2023 21:00 CET
4 : 3
(2:2)

Reportáž

Momentka z utkání Athletic Club - Celta Vigo (© AFP)

Sága Aspase se sudími dostala další kapitolu. Celta nespoutanou přestřelku v Bilbau nezvládla

Athletic Club porazil ve 13. kole LaLigy Celtu Vigo 4:3. Zápas odstartoval ve velkém stylu, když už v první půli nabídl dvě branky na obou stranách. V týmu hostů byl vidět zejména Iago Aspas, jenž úvodní gól vstřelil a následně měl podíl i na obou následujících trefách svého celku. Zároveň ale těžce nesl rozhodnutí sudích a kvůli nesportovnímu chování byl téměř vyloučen.

Dal tak vzpomenout na incident z minulého duelu, v němž mrštil o zem monitorem systému VAR. Komplexnímu výkonu mohl dát Aspas tečku v 72. minutě, pokutový kop však neproměnil, naopak rozhodující branku vstřelil z penalty Álex Berenguer.

Páteční večer svedl v Baskicku k souboji celky z opačných pólů tabulky. Zatímco domácí se ziskem 21 bodů atakovali top čtyřku celé soutěže, Celta se nacházela s pouhou jednou výhrou v zóně sestupu. Vigo navíc vstupovalo do utkání se sérií osmi ligových klání v řadě bez zisku tří bodů. Do karet mu nehrál ani fakt, že se zápas odehrával na hřišti Rojiblancos, kteří před zraky vlastních fanoušků v letošním ročníku padli pouze jednou, a to s Realem Madrid hned v prvním kole.

Ikonický útočník hostů Aspas se své první trefy sezony mohl dočkat v 16. minutě při dorážce střely Jörgena Stranda Larsena, nicméně o radost ho obral předcházející Norův ofsajd. Zkušený Španěl se ale odradit nenechal a přece jen otevřel skóre, když si zpracoval dlouhý nákop a krásně zatočenou ranou na bližší tyč překvapil z 20 metrů Unaie Simóna. Baskický favorit následně srovnal kontroverzní brankou Oihana Sanceta, k němuž se míč odrazil od lehce přistrčeného obránce soupeře. To dopálilo zejména Aspase, jenž na hřišti zůstal jen díky benevolenci sudího. Rychle si však spravil chuť, když jeho centr po sérii odrazů doputoval k Jonathanu Bambovi a ten vrátil hostům vedení. Do kabin hráči přesto odcházeli za nerozhodného stavu, jelikož pobídku Nica Williamse propasíroval za záda gólmana Gorka Guruzeta.

Krátce po změně stran se Guruzeta osamostatnil v čele tabulky klubových střelců. Opět při tom těžil z práce Nica Williamse, jehož zakončení vyrazil Vicente Guaita před sebe a 27letý útočník neměl problém dopravit balon do sítě. Sílu srovnat ale ukázali také Los Celestes. Larsenova branka ze 63. minuty ještě nemohla být uznána kvůli ofsajdu, avšak hned vzápětí vytáhlý Seveřan skóroval znovu a tento zásah již byl zcela regulérní. Před prázdnou bránou ho našel s chutí hrající Aspas. Jeho výkon pak pošramotila 72. minuta, v níž 20násobný španělský reprezentant kopal penaltu, ale střelou k levé tyči nechal vyniknout Simóna. Příležitost zahrávat pokutový kop nakonec dostali v nastavení také Baskové, přičemž Berenguer byl na rozdíl od Aspase úspěšný a uzavřel gólový účet zápasu.

Athletic Club tak potvrdil domácí formu a získalo další tři body. V následujícím utkání se 27. listopadu střetne s rozjetou Gironou, Celta Vigo změří o dva dny dříve síly s Valencií.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (1)

Přidat komentář
Fikus19

3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele