18. kolo
20.12.2021 21:00 CET
3 : 4
(2:1)

Reportáž

Goncalo Guedes (© AFP)

Levante znovu nevyhrálo. Valencia opanovala derby díky Guedesovi se Solerem

Valencijské derby bylo ozdobou programu 18. kola a kdo si ho v televizi naladil, určitě neudělal chybu. Padlo totiž sedm branek a oba týmy se střídaly ve vedení. Netopýři děkují duu Guedes - Soler, které si rovným dílem rozdělilo čtyři branky hostí.

Levante vstupovalo do dohrávky 18. kola jako jasný outsider a mělo před sebou jeden obrovský cíl. Konečně poprvé v sezoně vyhrát. Levante totiž jako jediný tým za těch dlouhých 17 utkání nezažilo radost z výhry! Říká se ale, že derby je naprosto unikátní duel, ve kterém aktuální forma vůbec nehraje roli. A minimálně v prvním poločase Levante tohle heslo dokonale naplňovalo.

Levante od začátku ukazovalo hodně nápadů a hodně energie. Jeho koncoví hráči jako Martí nebo Gómez se neustále nabízeli a hostujícím Netopýrům dělal jejich pohyb poměrně velké potíže. Levante ale chvíli trvalo, než se dostalo do vážnější šance.

Pak to ale byla smršť. V 19. minutě nejprve Óscar Duarte hlavičkoval na malém vápně do Mouctara Diakhabyho, který míč odrazil rukou. Sudí si proto nechal celou situaci zkontrolovat na videu a pískal penaltu pro Levante. Záložník José Campaña sice nejprve nedal a Cillessen jeho ránu vyrazil. Jenže s dorážkou už si neporadil.

O pouhé tři minuty později předvedla Valencia další výpadek, když její obranná čtyřka vůbec nezachytila atak domácího týmu. José Luis Morales roztáhl po svém postupu k vápnu hru na druhou stranu, u Rogera Martího nebyl vůbec nikdo a tomu proto nedělalo potíže zvýšit!

Samotný Morales mohl ve 36. minutě zvýšit už na 3:0, jenže jeho ránu tečoval Diakhaby těsně vedle tyče. Když ale Valencii nedorazil, hořce litoval. Minutu před koncem první půle totiž hosté předvedli rychlou souhru na jeden dotyk a Portugalec Gonçalo Guedes pálil přesně k tyči!

Pár chvil po příchodu ze šaten mohlo Levante vést o dvě branky znovu, jenže fantastický Jasper Cillessen odrazil první ránu Daniho Gómeze na břevno a zastavil i dorážku De Frutose. Další důležitou akci předvedli hosté ve 49. minutě, kdy pronikající Hugo Duro inkasoval tvrdý skluz od Veza, který ještě naivně ukazoval, že hrál míč. Nehrál. Místo toho zahrával Carlos Soler penaltu a poradil si - 2:2.

Soler se stal hlavní hvězdou populárního derby, protože dvacet minut před koncem utkání dokonal velkolepý obrat! Naběhl si do vápna na krásnou průnikovou nahrávku od Guedese a z první dokázal propálit brankáře Daniho Cardenase.

Druhé branky v utkání se dočkal i jeho kolega Gonçalo Guedes. Pět minut před koncem ho do šance vyslal Hugo Duro a Guedes si troufl na skvělý kousek. Míč si zasekl před brankářem i klouzajícím stoperem, načež balon uklidil do sítě. Branka to byla nejen krásná, ale taky rozhodující. Protože v první nastavené minutě dostal míč do uličky Enis Bardhi a šikovnou střelou k tyči snížil na konečných 4:3 pro Valencii. Víc už ovšem Levante nestihlo.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Pharrell

0:2 / 1:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele