1. kolo
24.08.2014 19:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Javi Lara zařídil Eibaru pohádkový start

Nováček z Eibaru vstoupil do svého vůbec prvního prvoligového zápasu v celé čtyřiasedmdesátileté historii nejlépe, jak mohl. V regionálním baskickém derby proti favorizovanému Realu Sociedad totiž ukořistil těsnou výhru 1:0 a dal jasně najevo, že žádným letošním otloukánkem nebude.

O jedinou branku utkání se zasloužil záložník Javi Lara, jenž perfektní ranou z přímého kopu zaskočil těsně před koncem první půle brankáře Zubikaraie, navzdory velmi ostrému úhlu. Hosté sice po změně stran podali obětavý výkon, ovšem ani mohutný tlak v závěru na urputnou eibarskou obranu nestačil.

V zápase, kde se všech dvaadvacet hráčů základních sestav mohlo představit se španělským pasem, nejprve dominovali nadšení domácí. Na svém pětitisícovém útulném stadionu poněkud překvapivě od začátku dostali mnohem zkušenější Sociedad do kolen a vytvářeli si jednu šanci za druhou. Už v sedmé minutě po rohu nebezpečně hlavičkoval obránce Raúl Albentosa, ke smůle Eibaru jen o centimetry minul vzdálenější tyč.

Stejně si poté počínal si útočník Ángel v průběhu první půle si hostující brankář Zubikarai nadvakrát musel poradit i s ranou Lary i dorážkou Arruabarreny během oku lahodící akce. Jediná šance Sociedadu za celou úvodní pětačtyřicetiminutovku přišla až těsně před jejím vypršením, když štěstí pokoušeli Carlos Martínez a Imanol Agirretxe, pokaždé nepřesně. Už už se zdálo, že se půjde do kabin za bezbrankového stavu, ovšem pořád zbývalo rozehrát jednu standardní situaci...

Osmadvacetiletý křídelník Lara se postavil k přímému kopu z pozice, kterou by asi nejlépe šlo popsat jako "takový výhodnější rohový kop". Přestože míč ležel jen kousek od brankové čáry, Lara se s ničím nerozpakoval a prudkou ranou jej zakroutil na zadní tyč, od níž se odrazil do sítě za záda překvapeného Zubikaraie.

Po změně stran si La Real zlepšeným výkonem vypracoval hned několik šancí na vyrovnání. Někdejší zadák právě Eibaru, Yuri Berchiche, pálil nebezpečně do boční sítě, útočník Agirretxe zase nechal hlavičkou vyniknout brankáře Iruretu a střídající mexická hvězda Carlos Vela zase z dobré pozice po centru Zaldúy hlavou těsně minula. Závěr utkání se pak zvrhnul v jednoznačnou záležitost, kdy domácí zoufale úpěli pod náporem favorita a jen přihlíželi, jak Iňihgo Martínez, Agirretxe i Xabi Prieto své šance v posledních minutách základní hrací doby zahazují jednu po druhé.

Ta úplně poslední připadla střídajícímu Chorymu Castrovi ve čtvrté minutě nastavení, ovšem i tentokrát si Irureta s nastalou situací poradil, sbalil míč do náručí a zajistil svému celku pohádkový vstup do nové sezony. Na tento den se již v Eibaru nikdy nezapomene.

Autor: Martin Kantor / espnfc.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
RS

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
RS

Hodně slabej výkon, nic jsme netvořili, vše jen nákopy..

Eibar až na několik chyb organizovaně, na nováčka slušnej výkon

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele