28. kolo
21.03.2015 22:00 CET
2 : 1
(2:0)

Reportáž

Athletic Bilbao - UD Almería 2:1

Pozdní vzepjetí Athletiku z dolních pater ligové tabulky úspěšně pokračuje. Naposledy v sobotní večer zvládl klub z Bilbaa domácí zápas proti Almérii a díky výhře 2:1 může nadále živit naděje na kvalifikaci do příštího ročníku Evropské ligy.

Nikdo z celé španělské ligy se netěší lepší výsledkové formě než Athletic. Baskové zvítězili ve všech posledních pěti kolech. Vzhledem k tomu, že Malaga v tentýž den prohrála na půdě Raya Vallecana, ztráta svěřenců Ernesta Valverdeho na sedmou příčku se tak ztenčila na pět bodů.

O prvenství nad Almérií se postarali přesnými zásahy Xabier Etxeitia a Mikel Rico hned v úvodní půlhodině. Byť si pak krátce po změně stran Mikel Balenziaga vstřelil vlastní gól, Almería se nikdy pořádně vytouženému vyrovnání nepřiblížila a zůstává nebezpečně namočená v sestupových vodách na šestnácté příčce a bude muset nervózně přihlížet, jak si ve zbytku osmadvacátého kola vedou její konkurenci. Andaluský klub čeká na vítězství již šest zápasů, a pokud se mu tuto černou sérii nepodaří brzy zlomit, čeká jej nezadržitelně pád do druhé ligy.

Domácím stačilo k průlomu bezbrankového skóre odehrát devět minut. Po Beňatově rohovém kopu vystoupal do vzduchu nejvýše Etxeitia a zabořil míč do sítě. Pět minut nato napálil Ibai Gomez břevno a rozjetý Athletic si v tu chvíli vytvářel jednu šanci za druhou. Další dvě se sice ještě s úspěchem nesetkaly, zato v šestadvacáté minutě se již tribuny na stadionu San Mamés mohly znovu radostně protáhnout v gólových oslavách.

Hostující brankář Julián Cuesta dokázal vyrazit centrovaný míč z pravé strany pouze na hranici pokutového území, kde stál připravený Mikel Rico. Ten si nejprve zpracoval míč na hrudi a pak přesnou ranou přehodil bezmocného Juliána na 2:0. V tu chvíli se zdálo, že Athletic rozjede přímo exhibiční zápas, ovšem Almería se dokázala dopracovat až k poločasové přestávce stále s "pouhým" dvoubrankovým mankem, přestože k dalším zásahům měli blízko Rico, Muniain (dvakrát), Guillermo i Williams.

Po změně stran tak přišlo nečekané zdramatizování zápasu. Hned v sedmačtyřicáté minutě totiž Wellington Silva poslal do šestnáctky domácích centr, který si nešťastně srazil do vlastní sítě Balenziaga. Tento gól byl pro Athletic pouze druhým inkasovaným za posledních šest utkání a Almería po něm viditelně pookřála. Přesto další šance ne a ne přijít, což vedlo k větším riskům v defenzivě, a tím i nebezpečných protiútocích baskického soupeře. Guillermo s Williamsem však selhali, a tak zůstával rozdíl skóre stále na ošidném jednom gólu.

Závěrečný tlak hostí otupilo vyloučení Frana Véleze za obdržené dvě žluté karty. Athletic si zkušeně pohlídal zisk dalších tří bodů a zdá se, že i z letošní sezony ještě pořád možná vytěží nadmíru úspěšný ročník.

Autor: Martin Kantor / espnfc.co.uk

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele