4. kolo
16.09.2013 22:00 CET
3 : 2
(1:1)

Reportáž

Athletic Bilbao - Celta Vigo 3:2

Athletic otevřel další kapitolu své historie na novém stadionu vítězně, když si po dramatickém utkání poradil s Celtou Vigo v poměru 3:2. I když se vůbec prvním střelcem na San Mamés stal hostující Charles, mužstvo z Bilbaa utkání dokázalo otočit a zaslouženě si připsalo tři body.

Domácí svěřenci Ernesto Valverdeho podle očekávání na své rivaly ze Celty vlétli. Ostřelování hostující branky ale kýžený gól nepřineslo, a tak radost nejdříve propukla na druhé straně. Ve 14. minutě na půlící čáře nepřesně přihrál domácí Morán, čehož k rychlému protiútoku využil Rafinha. Potáhl míč až na hranici "šestnáctky" a do vyložené šance vyslal Charlese, jenž nikým neatakován poprvé v historii rozvlnil síť na novém San Mamés - 0:1!

Domácí ale velmi rychle přispěchali s odpovědí. Už v 18. minutě bylo opět vyrovnáno zásluhou Mikela San José. Na dobře kopnutou standardní situaci Beñata si naskočil San Jose, avšak hlavou míč minul. Balón se však odrazil od bránícího Hugo Malla opět k San Josému. Obránce Bilbaa již napodruhé uspěl a bylo vyrovnáno - 1:1!

Domácí nepřestávali diktovat tempo hry, paradoxně však hrozila Celta. Jako ve 22. minutě, kdy byl blízko gólu aktivní Nolito. A byl to znovu zkušený hostující útočník, kdo dokonce zařídil pokutový kop pro Celtu ve 26. minutě. Faul brankáře Iaga ale při následné penaltě Charles nepotrestal, jelikož mířil nad bránu. Změna skóre se tedy nekonala. Nesmírně zajímavou první půlhodinu orámovala ještě vyložená šance Bilbaa, jenže Susaeta se k parádní přihrávce před bránu od Iraoly jen o kousek nedostal.

Do přestávky mohl posunout hosty do vedení ještě Charles ve 41. minutě. Z rychlého protiútoku překonal všechny obránce včetně brankáře Iaga, avšak jeho lob skončil těsně vedle levé tyče.

I po změně stran byla na domácích vidět jednoznačná touha po vítězství, nicméně gólový efekt se ne a ne dostavit. Až do 61. minuty. Skvělá kombinace na hranici pokutového území mezi Iraolou a Ikerem Munianem, jenž vysunul svého spoluhráče překrásnou patičkou do volného prostoru, skončila gólovou střelou forvarda Bilbaa za záda bezmocného Yoela - 2:1!

Následná otevřenější hra se hostujícímu celku draze nevyplatila. Vysoko vytažená obrana Celty si nepohlídala dlouhý pas San Josého na Beñata v 68. minutě. Šestadvacetiletý záložník se vyhnul ofsajdové pasti a sám se řítil na bránu hostí. V pokutovém území nezazmatkoval, z Davida Costase si udělal dobrý den a z bezprostřední blízkosti vymetl růžek Yoelovy brány - 3:1!

Luis Enrique se pokusil oživit hru Celty střídáním, což v 79. minutě přineslo kýžené ovoce. Toni poslal z levé strany dlouhý centr do malého vápna, na který si naskočil Santi Mina. Domácí brankář opět zaváhal a nechal se mladým útočníkem předskočit, což vyústilo v kontaktní branku pro Céltocos - 3:2! Teprve sedmnáctiletý Santi Mina si při svém prvním startu v nejvyšší soutěži připsal i premiérovou branku.

V poslední desetiminutovce se už Bilbao potřetí překonat nenechalo. Domácí ještě zahrozili v 86. minutě, míč z brankové čáry ale vykopl Fontàs. K radosti celého nového stadionu tak utkání skončilo výhrou Athleticu v poměru 3:2.

Autor: Miroslav Ondrejka

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

4:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele