11. kolo
13.11.2010 18:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Athletic Bilbao - UD Almería 1:0

Athletic Club zuby, nehty, kopačky udržel důležité vítězství nad andaluskými vyzyvateli z Almeríe a vyhoupl tabulkou o několik stupínků výše. Prvenství se nerodilo lehce, obzvláště po vyloučení Koikiliho v pětačtyřicáté a Xabiera Castilla v devětašedesáté minutě, baskičtí Lvi však s podporou neúnavných fanoušků v Katedrále vítězství nepustili.

Athletic je díky tříbodovému zisku tam, kam patří, tedy nikoliv do středu tabulky, ale do oblasti, v níž se bojuje a bude bojovat o evropské poháry. Almería je na tom po porážce poněkud hůře, neboť se ziskem devíti bodů okupuje až šestnáctou příčku tabulky, přičemž se očekává, že po tomto kole ještě o minimálně jeden stupínek klesne.

Utkání začalo zhurta, od podlahy. Hned v páté minutě dostal Athletic Club možnost zahrávat pokutový kop, neboť Junama Ortíz poslal, či spíše převálcoval Carlose Gurpegiho na zem a rozhodčí neváhal ani minutu, ačkoli baskický útočník pád krapet přihrál.

K exekuci se postavil prozatím stoprocentní stoper Mikel San José a vedl si vskutku tragicky, protože brazilský strážce andaluské klece Diego Alvés byl u pravé tyče v podstatě dříve, než vůbec někdejší bek Liverpoolu vystřelil. Nemohlo následovat nic, než baskické zklamání a poklepávání Alvésových ramen jeho spoluhráči.

Athleticu to příliš nevadilo, neboť hned o necelé čtyři minuty rozvlnil síť po centru Igora Gonzáleze. Španělský reprezentační záložník dokázal přízemní centr výborně trefit a tentokráte nedal na Diegu Alvésovi žádnou šanci.

Krátce před půlhodinou hry poslal jen těsně nad branku svou střelu Koikili, záhy si podobně vedl Gurpegi. V první minutě nastaveného času přišel okamžik, který měl ambice ovlivnit další část utkání. Koikili byl po druhé žluté vyloučen a poslán o několik sekund dříve, než jeho spoluhráči, do sprch.

Po obrátce začala Almería zákonitě zlobit a brzy se mohla radovat z vyrovnávací branky Fabiana Vargase, kterou rozhodčí velice správě kvůli ofsajdu neuznali. Posléze vychytal švédského útočníka Henoka Goitoma Gorka Iraizoz.

V devětašedesáté minutě střídající Castillo zatáhl za záchranou brzdu a jako poslední hráč Athleticu Club fauloval unikajícího Henoka Goitoma, načež byl zaslouženě odměněn červenou kartou. Almería měla velkou možnost srovnat, ale Athletic po zbytek utkání bránil jak Inter Milán v období Catenaccia, tedy v šedesátých letech dvacátého století. Almería už se do žádné vyložené šance nedostala.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele