31. kolo
10.04.2010 22:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Nepříliš záživné „Clásico“ přineslo výhru Barceloně

Po gólech Messiho a Pedra se Barcelona vyhoupla do čela La Ligy a jen velká shoda okolností by ji mohla opět sesadit. Real nepředvedl nic, čím by si výhru zasloužil a po 31. kole mu proto patří druhá příčka.

Real Madrid podlehl na domácí půdě Barceloně 0:2 a oba rivalové si vyměnili místa v tabulce. Kataláncům stačily občasné výpady a dvě úspěšné akce a poté kontrolovat zápas. Bílý balet měl sice šance, ale ani jedna nebyla stoprocentní, proto výsledek odpovídá dění na hřišti. Real letos nevstřelil Barceloně ani gól...

Domácí nastoupili v očekávané sestavě, naopak Pep Guardiola základní sestavu defenzívně obměnil. Na lavičce zůstal Iniesta, na pravý kraj obrany se posunul Puyol, kterého nahradil na stoperu Milito. Na pravé křídlo se vytáhl Alves.

Barcelona se od začátku klasicky snažila držet míč, zatímco Real celkem úspěšně presoval. K větším šancím se týmy nedostaly, za zmínku stojí pád Messiho ve vápně, který sudí Mejuto González nepískl. Stejně se "vedlo" na opačné straně Cristianu Ronaldovi. Boj se vedl zejména o střed hřiště, kde Xabi a Gago víceméně dobře vzdorovali Xavimu a spol., zatímco obránci si hlídali Messiho.

Přesto to nebylo nic platné, protože ve 33. minutě si Messi narazil s Xavim, protáhl se ve vápně a mezi Albiolem a Casillasem otevřel skóre zápasu. Několik slibných náznaků příležitostí domácích skončilo u náznaku, ke konci poločasu přestřelil Higuaín vysoko svatyni Valdése. Do konce prvního dějství se tak nic zvláštního nestalo.

Druhá půle začala trošku živěji než ta první ze strany domácích, ovšem střely Marcela a Cristiana Ronalda šly do středu branky. Pak opět udeřila Barcelona, Xavi našel Pedra, ten se prohnal kolem Arbeloy a křižnou střelou překonal Casillase v 55. minutě podruhé.

Domácí přece jenom trochu přidali, obrovskou šanci zmařil Van der Vaart, který šel sám na Valdése, ale barcelonský gólman jeho střelu vyrazil. Ani pokusy Gaga a opět Van der Vaarta se neujaly. První přímý kop Realu napálil Cristiano Ronaldo do zdi a jeho druhý pokus o pět minut poté Valdés kryl.

Po karatistické vložce Sergia Ramose na Messiho šel Cristiano Ronaldo opět sám na branku, ale Valdése opět neprostřelil. Stejně se vedlo o chvíli později vystřídavšímu Gutimu a jeho střele zpoza vápna.

V 71. minutě se naopak řítil Messi sám na Casillase, ten ale zachránil. Další zázračný zákrok předvedl brankář Realu o pět minut později, kdy se před něj opět dostal samotný Messi, ale do cesty poslednímu gólu se postavila Casillasova ruka.

Další větší vzrušení přišlo až v 85. minutě, poté co Raúlovu gólu předcházela ruka Benzemy. Hra se jinak drobila na množství osobních soubojů. V nastaveném čase měl šanci po centru Ronalda Benzema, ale jeho hlavička jen těsně minula branku. To byla i poslední zmínkyhodná akce, po které "nejočekávanější Clásico", přineslo jediné - výhru Barcelony, její posun v tabulce před Real a její výrazný krok k obhajobě titulu.

Autor: Jaroslav Smrž / www.marca.es

Komentáře (1358)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele