18. kolo
16.01.2010 22:00 CET
4 : 0
(0:0)

Reportáž

FC Barcelona - Sevilla FC 4:0

Vskutku pohledný revanš! Barcelona si pohrála s v ligové soutěži strádající Sevillou a odskočila svému úhlavnímu soupeři v boji o titul Realu Madrid již na rozdíl pěti bodů. Výsledek naprosto odpovídá dění na mírným deštěm pokropeném pažitu, na němž ladně tančilo a zároveň přísně dominovalo pouze jediné mužstvo.

Fantastický výkon podal zejména Xavi, jehož přesné pasy a líbivé přihrávky ohromovali tak trošku poloprázdné tribuny na Nou Campu. Absolutorium si však zaslouží i skvělý míčový kouzelník Lionel Messi, dobře bránící i útočící Éric Abidal, jistý Carles Puyol či aktivní Thierry Henry, kterého však nadále provází střelecká smůla. Velkou mizérii prožívá taktéž Zlatan Ibrahimovič, jehož výkon sice nebyl nikterak špatný, ale úrovní zakončení připomínal spíše nezkušeného mládence, nežli ostříleného borce s ohromující koncovkou. Žádnou paniku, tak jako v životě, tak i v kopané se může vše zlepšit.

Jak k tomu Sevilla přišla, že si odvezla takový debakl? Jednoduše. Stojí za tím shluk nepříjemných okolností, jmenovitě zranění Luíse Fabiana a Sebastiana Squillaciho, nepochopitelné nepostavení Álvara Negreda, Adriana či Renata na úkor jiných, nevyzkoušených hráčů a absence Kanoutého, jenž se účastní bojů na APN. Tohle všechno se podepsalo na sevillském výsledkovém i herním utrpení.

Od prvních minut to byla Barca, která diktovala tempo a připisovala si jednu šanci za druhou. První spálenou tutovku měl na svědomí Zlatan Ibrahimovič. Branka Sevilly zela prázdnotou, nabízela svou síť, ale švédský útočník měl slitování. Na malém vápně se rozhodl netrefit míč po Henryho skvělé přihrávce, vše zakamufloval lehkou tečí mimo branku, prozradil pak úsměvem.

Alvés po dvaceti minutách trefil boční síť, na jistě a dobře chytajícího Andrése Palopa nevyzrál ani Carles Puyol, na jehož pohlednou rybičku z rohového kopu zareagoval španělský reprezentační brankář pohotovým zákrokem pravou nohou. Poté už excelovala jeho pravá ruka, která musela vytáhnout tečovanou ránu Messiho na rohový kop. V hledišti a mezi fotografy to jen vděčně zablýskalo! Barcelona tlačila ostošest, ale branky se v prvním poločase nedočkala.

Zato po obrátce nastartovala mašinu, zařadila druhý rychlostní stupeň a Sevillu rozbila. Přesto měla první úder na svědomí Sevilla, konkrétně Escudé. Piqué poslal do malého vápna nezištnou přihrávku, kterou umístil do sítě nešťastník Julien Escudé. Barca zaslouženě vedla a pokračovala v náporu.

Kapitán hostujícího mužstva musel předvést další parádní zákrok proti střele Thierry Henryho po spolupráci s Andrésem Iniestou a Zlatanem Ibrahimovičem. Po hodince hry prověřil Palopa Henry trošku nečekanou střelou zpoza vápna, o malou chvilku poté musel Andrés Palop likvidovat další dvě šance, vylámali si na něm zuby Zlatan Ibrahimovič a Lionel Messi. I přesto zanedlouho přišla druhá, uklidňující a pojišťující branka.

Barca prolomila prokletí v sedmdesáté minutě. Xavi se ve středu pole rozhlédl a úchvatnou kolmicí nalezl za obranu si nabíhajícího Pedra, jenž vyšperkoval celou akci pohledným dloubáčkem přes padajícího brankáře. Nádherný moment!

Hra rázem nabrala spád, rychlost a lehkost, v pohodě hrající Barca si rázem byla jistá v kramflcích a nebála se ještě více útočit. V závěrečné desetiminutovce si nakonec připsala osobou konečně se prosadivšího Lionela Messiho ještě dvě branky. V obou případech si argentinský tanečník brilantně zpracoval mičudu a přesně zakončil, načež za první brankou stála přesná přihrávka Xaviho na později centrujícího Alvése, za druhou pak skvostná přihrávka Érica Abidala. Sevilla byla neviditelná, v ofenzívě sice několikrát zahrozila, ale Valdés byl vždy připraven. Z Nou Campu si odváží zaslouženou a vcelku očekávanou porážku, i přesto by však měli její hráči přemýšlet, zdali se takto bojuje o evropské poháry.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

tipujem 3 a viac golov

Reagovat
smazaný uživatel

sevilla fc vs barcelona fc 0:6

Reagovat
smazaný uživatel

Rozplýval jsem se nad druhym golem, Xavi je prostě nejlepší

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele