38. kolo
16.05.2010 19:00 CET
4 : 0
(2:0)

Reportáž

Barcelona znovu mistrem Španělska

Barcelona slaví historicky dvacátý titul v nejvyšší španělské lize a druhý za poslední dvě sezóny. V posledním kole doma v pohodě vyhrála nad marně se zachraňujícím Valladolidem 4:0, který díky této prohře naopak sestupuje o soutěž níže. Barce by nakonec vlastně stačila i remíza, protože jediný konkurent v boji o mistra Španělska Real Madrid nedokázal zvítězit v Málaze.

Domácí zkrátka potřebovali k triumfu jediné, a to získat tři body před zaplněným Nou Campem, jenž nečekal nic jiného než mistrovské oslavy. Na výsledek Realu Madrid by se pak Katalánci ani nemuseli ohlížet. Zato ve Valladolidu smutní, jelikož po třech letech strávených v La Lize musejí minimálně rok hrát ve druhé lize.

Hosté měli opravdu hodně složitou situaci, protože vlastně ani remíza by jim záchranu nezajistila. Pouze v případě, kdyby Málaga doma nebodovala s Realem Madrid nebo kdyby Santander nevyhrál nad o nic hrajícím Gijónem. V takové situaci by museli v Barceloně vyhrát. A to je za současného stavu těžko řešitelný úkol i pro nejlepší světová mužstva.

Jenže Málga dokázala uhrát překvapivou remízu 1:1, skončila nakonec sedmnáctá, naopak Santander celkem lehce zvítězil 2:0 a vyhoupl se z devatenácté na konečnou šestnáctou pozici, takže na Valladolid zbyla nepopulární první sestupová osmnáctá pozice. O jediný bod mu unikla prvoligová příslušnost.

Za rekordními devětadevadesáti body, které nikdo nikdy v historii La Ligy nezískal, a už devátou trofejí pod koučem Pepem Guardiolou, který získal kromě již dvou titulů v Primiera Divisón i ten za vítězství v Lize mistrů, Copa del Rey, Španělském a Evropském superpoháru a také Mistrovství světa klubů, vykročila Barcelona rázně a nesmlouvavě.

Ačkoli postrádala vykartovaného Xaviho a také zraněného Andrese Iniestu, na její hře to nebylo příliš znát. První branka na sebe nechala čekat dvacet sedm minut. Do té doby se Valladolid držel, co to dalo. Pak se ovšem ve vápně snažil kouzlit Pedro, a i když by jeho přihrávka jen těžko někoho našla, srazil jí obránce Prieto nešťastně mezi nohy vlastního brankáře Jacoba.

Avšak o pár chvil později mohlo být klidně vyrovnáno. Nebýt pohotového Puyola, který zaskakoval za hrubě chybujícího gólmana Valdése, zapsal by se hostující Manucho mezi střelce utkání. Co naplat, Barcelona má prostě Messiho. Od půlky hřiště nastartoval ve 31. minutě svůj motor, míč si ještě stačil sťuknout s Tourém, přihrál pak do volného prostoru Pedrovi, jenž z běhu prostřelil brankáře Jacoba.

Dá se říci, že bylo rozhodnuto. Barcelonu zároveň určitě těšilo, že v souběžně hraném klání Real prohrával v Maláze 0:1. Cesta k titulu se stávala v posledním kole opravdovou procházkou růžovým sadem. Další dvě branky pak symbolicky přidal Lionel Messi, s 34 zásahy nejlepší střelec ligy, mnohými považován za nejlepšího fotbalistu planety Země.

V 62. minutě argentinský ostrostřelec dorážel do prázdné branky přihrávku Toureho, který se bravurně prodral na pravý kraj do vápna. V 76. minutě pak přesnou přízemní perdou ke vzdálenější tyči upravil konečné skóre. Mohly začít bujaré katalánské oslavy, které zajisté potrvají celou noc.

Jak na tom statisticky dopadl Messi? Celkem v padesáti třech zápasech, počítáme-li i Mistrovství světa klubů, oba superpoháry, Národní pohár i Ligu mistrů, nastřílel čtyřicet sedm gólů.

Autor: Patrik Sandev / soccernet.com

Komentáře (16)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1-1 a real titul

Reagovat
smazaný uživatel

4:0

4x messi

Reagovat
antimadrista

3:0 a campeones

Reagovat
Filipow

jedna dvě, barca si jde pro titul!

Barca vyhraje 4:1

Reagovat
Petřík-FCB

3:0 hlavne aby se neopakovala slaba petiminutovka se sevillou...

Reagovat
smazaný uživatel

don andres is BACK takze pre ehmmmmmmmmmmmma z 1% sa znova stava 0%

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ked vam to nevyjde tak myslim ze ty sa tu uz neukazes..

Reagovat
smazaný uživatel

ukazem, pogratulujem realu k titulu

Reagovat
Tomtaf

8:0

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

barcelona real madrid

Reagovat
Petřík-FCB

dneska to bylo presne naopak cekal sem ze real posledni zapas nezvladne

Reagovat
smazaný uživatel

... real

Reagovat
smazaný uživatel

messi je malej zmetek

Reagovat
Petřík-FCB

ale goly davat umi

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele