18. kolo
16.01.2010 20:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Gorka Iraizoz vs Real Madrid 10:0

Gorka, Gorka, všude Gorka Iraizoz. Osmadvacetiletý brankář Athleticu Club oslnil, exceloval, bořil naděje Realu Madrid na zisk byť jediného bodu. Jeho skvělé zákroky, líbivé robinsonády, jimiž pohledně likvidoval jednu šanci za druhou, velkou měrou ovlivnily průběh celého klání, ve kterém hostující nenáviděný Real Madrid nadmíru dominoval a rozhodně si nezasloužil prohrát.

Jenže, jak už říkával Tomáš Pospíchal, fotbal nemá logiku. Merengues velmi brzy inkasovali a zdálo se, že nezůstane jen u jedné branky. Po čtvrthodině hry se otřepali z herního srabu a začali předvádět svou tradiční hru plnou narážeček a přesných přihrávek. Postupem času nadobro převzali iniciativu, ve druhé půli se už bojovalo na jedné polovině hřiště, před jednou brankou.

Hráči Athleticu vytvořili na vápně mnohočlenný obranný val, přes který se hosté ne a ne prosadit. Jedinou možností bylo posílat na branku dalekonosné střely, anebo využívat centrů, čímž značně pozměnili taktiku. Přízemní prostory baskičtí Lvi ovládali, a to i díky obrovskému nasazení. Domácí dřeli a jezdili po hýždích, načež div, že neprošoupali trenky. Z tohoto pohledu si vítězství jistojistě zasloužili.

Zápas začal skutečně zhurta. Athletic vlétl na svého soka a hnedle v první minutě dvakrát zazvonil na tyč, což nesymbolizovalo nic jiného, než velké varování. Carlos Gurpequi rozezvučel levou, Gaizka Toquero pak úplně sám na malém vápně pravou tyč. Byla to obrovská příležitost, Toquero by si mohl urvat vlasy, kdyby jich měl poněkud více.

Jenže strhující úvod pokračoval, přišel roh Yesteho a konečně i branka Fernanda Llorenteho, který trestuhodně nikým nehlídán poslal míč do sítě. Iker Casillas neměl šanci a mohl jen smutně sledovat peklo na zemi, jaké gól rozpoutal. V následujících minutách šlo spíše o to co nejvíce naložit svému soupeři, a tak jsme mohli vidět několik nevybíravých soubojů. Postupem času se jejich četnost snížila na minimum, i přesto nabídlo utkání hodně drsných soubojů. Pravděpodobně nebude hráče, který si neodnesl ze zápasu nějaký šrám.

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Real se rozběhal, rozehřál a začal útočit. Dva perfektní zákroky vyšvihl Gorka Iraizoz proti Karimu Benzemovi. Nejprve musel odvrátit skákavou střelu zpoza vápna, poté rychlou střelu z otočky. I poté se zápas omezil spíše jen na střetávání Gorky s Benzemou. Francouzský útočník trefil opět z otočky po skvělé přihrávce Kakáho jenom tyč. Po půlhodině hry už se začínala ukazovat velká převaha hostí, kteří jak hluší bušili na branku Athleticu.

Pěknou střelu vyprodukoval Marcelo, pro Gorku však žádný problém. Brankář se výrazně zapotil až při prudké ráně dobře hrajícího Cristiana Ronalda po přiťuknutí Lasse, u tyče byl včas. Po obrátce už byla převaha neúnosná, více než výrazná, branka byla nasnadě. Lvi se zuby, drápy drželi.

Po hodině hry opět prověřil baskického brankáře Ronaldo, o několik chvil poté Kaká, oba logicky neúspěšně. V dvaasedmdesáté minutě vyslal po přihrávce Cristiana Ronalda na branku nechytatelný projektil Kaká, nechytatelný proto, že mířil nad branku. A ohraná, pro fanoušky Realu Madrid dost dobře neposlouchatelná písnička pokračovala, Cristiano Ronaldo v samém závěru utkání ve dvou šancích Gorku Iraizoze nepřekonal. V nastaveném čase byl sice vyloučen Gurpegui, ale na stavu a rozpoložení sil se už nic změnit nemohlo.

Na závěr si dovolím bezpochyby neobvyklou poznámku. Musím totiž pochválit výborně odvedenou práci a jistotu soudce Gonzaleze Vázqueze, jenž je bohužel výjimkou potvrzující pravidlo, respektive mínění o španělských rozhodčích. Za dnešní výkon, všechna čest.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (15)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:3

Reagovat
smazaný uživatel

Bude to mocn apínavej zápas..ale real to urve na 0:1 :-) určitě se bude hrát spíš ze zadu z obou dvou stran....

Reagovat
smazaný uživatel

1:4

Reagovat
smazaný uživatel

Oni vedi, ze nebude hrat Higuain( treba z duvodu zraneni), nebo to tipujou?

vysledek 0:2 (Kaka, Kaka)

Reagovat
smazaný uživatel

vedia.. lebo je zraneny

Reagovat
smazaný uživatel

1:4

Reagovat
smazaný uživatel

na cem to hraje?:-)

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

hmmmmmmmmmmmmm z toho realu jde posledni dobou strach " "

Reagovat
smazaný uživatel

co to meles?.. jasne sme ich prehravali.. Athletic hral prve 3 minuty.. potom uz len beton

Reagovat
smazaný uživatel

ako sa tak pozeram na vase tipy ani jeden nebol spravny

Reagovat
smazaný uživatel

O tohle tady, kamaráde, nejde

Reagovat
smazaný uživatel

vedel som ze Athleticu mozem verit a nesklamali ma .. BRAVO pani

Reagovat
hawk

Skvěle Bilbao, jen tak dál sice jsem fanda Barcy, ale tenhle klub mám rád, super fandové a hlavně staví čistě na domácích hráčích.

Reagovat
smazaný uživatel

Bilbao pěkně doma...s Barcou 1:1 a s Realem dokonce 1:0... ale ten Iraizoz byl neskutečný...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele