2. kolo
13.09.2008 20:00 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

FC Barcelona - Racing Santander 1:1

Barcelona nedokázala porazit ultradefenzivní Racing Santander a po zápase plném smůly si za svůj výkon připisuje jeden bod. Stejný počet získávají i hosté, kteří si ho však při nejlepším vůli ani trochu nezaslouží.

Odchod kouče Marcelina se bohužel projevuje na hře loni úžasně hrajícího Santanderu velmi negativně. Kantábrijci pod novým trenérem od první minuty rezignovali na útok a soustředili se výhradně na obranu, která se bohužel neobešla bez několika takřka kriminálních zákroků. Domácí tak nejenže přišli o dva body, ale také o Hleba, který musel ze hřiště po brutálním zákroku Pinillose.

Trenér Pep Guardiola pořádně zamíchal sestavou, ve které se oproti očekávání objevili mladíci Busquets s Pedritem a také zmiňovaný Hleb. Byl to právě běloruský reprezentant, jenž měl na svědomí první významnou šanci zápasu – skvěle se uvolnil na levé straně přes dva obránce a přihrávkou pod sebe hledal Xaviho. Ten měl míč daleko od nohy, ale ještě dokázal přiťuknout Keitovi, jehož rána však letěla hodně mimo bránu.

Krátce na to se o pozornost přihlásil aktivní Pedrito, když na pravém křídle dokázal vystřelit přes obránce a gólman Toňo měl na bližší tyči hodně práce. Pedro se následně přeměnil ze střelce na nahrávače a bylo to Keita, který hlavou zakončoval jeho nebezpečný centr. Blaugranas sice v prvním poločase nebyli v optimálním tempu, ale šance na skórování měli – například po rohovém kopu Xaviho hlavičkoval znovu Keita a tentokráte mu radost zkazil výborným zákrokem fantastický Toňo.

A do třetice Keita. Zkušený středopolař zvolil pro změnu zakončení nohou, střela ovšem neměla dostatečnou razanci a Toňo nemohl mít vážnější problémy. Ve 36. minutě přišel zmiňovaný zákrok Pinillose na Hleba, rozhodčí Ramírez Domínguez ji nakonec ocenil pouze žlutou kartou. Hleba nahradil Iniesta.

Neuběhlo ani pět minut a hosté málem zlikvidovali dalšího protihráče. Skluz ze zadu bez dotyku míče tentokráte odskákal Dani Alvés, ale po delším ošetření nakonec mohl pokračovat.

Do druhého poločasu nastoupily týmy beze změn, herní projev z estrany Guardiolových svěřenců však byl o poznání lepší. Barca se od první sekundy hnala dopředu, neustále napadala a byla odhodlána strhnout vedení na svou stranu.

To se jí málem povedlo hned v první minutě prostřednictvím Daniho Alvése, jehož krásný oblouček překonal Toňa a zastavil se až na břevně. Aktivitou začal hýřit také Andrés Iniesta, nejdříve mu nesedla střela zpoza vápna, následně se protlačil až do pokutového území, kde byl sražen Pinillosem, ale penalta se správně nepískala.

Když neuspěl sám, pokusil se Iniesta ke skórování vybídnout Pedrito, ten si dobře naběhl a z první tvrdě vypálil, jenže Toňo stál tam, kde měl. Agilní Alvés poté musel přetrpět další ostrý skluz ze zadu, Óscar Serrano vyvázl se žlutou kartou.

Santanderší lehce zdržovali prakticky od začátku, zhruba od šedesáté minuty to však začínalo být až neúnosné. Zkušený Munitis si během jednoho zahrávání rohu stihl vyslechnout dvoje varování a když mu ani to nestačilo, aby rohový kop zahrál, obdržel žlutou kartu, ostatně nebyl za stejný prohřešek v kádru hostů jediný.

Čím více se blížil závěr, tím více narůstal tlak domácích. Kulminovat začal po příchodu Messiho, což dodalo hře Katalánců novou dimenzi. Argentinec byl blízko skórování po přímém volném kopu, balón však znovu zastavil muž zápasu Toňo.

Ten zlikvidoval i stoprocentní šanci Eto’oa po pasu Alvése. Kamerunec pálil z malého vápna z první, ale Toňo zázračně střelu do protipohybu dokázal nohama zachytit. Akce ovšem pokračovala, v obrovském závěru před bránou pálil Dani Alvés, ale na brankové čáře zakročil jeden z obránců.

Tlak byl v těchto chvílích tak obrovský, že už hosté nevydrželi. Pedritův centr do vápna zastavil Christian očividně rukou a rozhodčímu po radě asistenta nezbývalo nic jiného, než nařídit pokutový kop. S tím si poradil Lionel Messi a zdálo se, že je rozhodnuto.

Jenže nebylo. V naprosto ojedinělém protiútoku byl Puyolovi velmi podivně odpískán faul na Munitise a Racing se dostal k zahrávání zajímavé standardní situace v bezprostřední blízkosti velkého vápna. K exekuci se postavil Garay, míč skvěle tečoval Jonathan a Santander z první střely na bránu vyrovnal.

Vše se poté vrátilo do starých kolejí – Santander se zatáhl a Barcelona měla vymýšlet. Jenže to už se jí přes enormní snahu nedařilo. Guardiola stáhl hru na tři obránce, když vyměnil Puyola za Bojana, ale ani to nestačilo. Krkic byl na hřišti sotva pár minut, když ho bezmyšlenkovým zákrokem zezadu srazil Marcano.

Domácí se ještě pokusili o nějakou tu střelu z dálky, ale byl to Racing, který mohl nakonec získat všechny tři body. Po zazmatkování obrany se sám před Valdésem objevil Pereira, barcelonský brankář zachránil spoluhráče od pohromy včasným vyběhnutím.

Konečný výsledek tedy zní 1:1. Barcelona přes značně zlepšený herní projev nedokázala zvítězit a v Katalánsku pomalu houstne atmosféra. To v Santanderu budou s bodem určitě spokojeni. Racing však zároveň svou hrou dost zklamal a je potřeba doufat, že se jednalo pouze o výjimku. Byla by totiž škoda přijít o tak skvěle hrající mužstvo, jaké bylo viděno v loňské sezóně. Dnes se ukázalo, že nahradit Marcelina zkrátka není jednoduché.

Autor: Petr Kilian

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Vamos Vamos! 3:1

Reagovat
smazaný uživatel

barca vyhraje 3:1

Reagovat
smazaný uživatel

Visca el Barça y Visca Catalunya! TIP 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

bez problému vyhraje barcelona 2-0

Reagovat
smazaný uživatel

Santander je klidně schopnej vyhrát tip 0:1

Reagovat
smazaný uživatel

Ve druhém poločase parádní výkon, smůla se nás bohužel drží, ale to se otočí.

Visca el Barca.

Reagovat
smazaný uživatel

to uz stou barcelonou neni snad ani mozny no

Reagovat
smazaný uživatel

ked nezacneme premienat sance , a nebudu viac priamociary pred a v 16 tak to asi nepojde

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo je ten Sergi Busquets? A Pedrito hraje v základu, jo?

Reagovat
smazaný uživatel

to su 2 mlade talenty , ktore pep priviedol z becka , a pedrito nehra v zaklade kazdy zapas , tak tu nestresuj

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele