26. kolo
07.03.2009 20:00 CET
2 : 0
(2:0)

Reportáž

FC Barcelona - Athletic Bilbao 2:0

Barcelona se sedmi odchovanci v sestavě přehrála unaveným dojmem působící Athletic a zvýšila svůj náskok na čele na šest bodů. Konečné skóre 2:0 neodpovídalo počtu šancí, neboť domácí útočníci se tentokráte příliš nevyznamenali - Henry a hlavně Eto’o spálili obrovské množství tutovek, Blaugranas navíc nastřelili celkem tři tyče. Tři body jistě zvednou morálku mužstva, nicméně cena za ně byla vysoká - tři týdny bez Carlese Puyola, jenž se v 90. minutě zranil.

Teprve po druhé v sezóně vsadil trenér Guardiola na zálohu "Made in La Masía" složenou ze tří Guardiolových nástupců a vyplatilo se. Barca ovládala hřiště, tvořila si šance a až na výjimky fungovala dobře i v obraně. Zkrátka se jednalo o tu Barcelonu, která naprosto ovládla první polovinu sezóny. Naopak na Bilbau se až příliš projevila ztráta sil, jež byly obětovány pro postup do finále Copa de Rey.

Přes územní dominanci domácích si první tutovku vypracovali Baskové, konkrétně Yeste, jenž v souboji 1 na 1 proti Valdésovi selhal a netrefil bránu. Uběhla minutka a Barca Yesteho zaváhání tvrdě potrestala. Xaviho centr ze standardní situace našel hlavu Busquetse a ten vsítil svůj první ligový gól v sezóně.

V 31. minutě fauloval Gurpegui nezastavitelného Iniestu ve vápně a rozhodčí Undiano Mallenco byl nekompromisní. K penaltě se postavil Lionel Messi, bez problémů zvýšil na 2:0 a bylo prakticky rozhodnuto, neboť hosté se prakticky k ničemu nedostávali.

Krásný fotbalový moment přišel šest minut před poločasem, když efektní nůžky vystřihl Samuel Eto’o, ale míč v síti neskončil.

Druhý poločase se nesl v podobném duchu, pouze se zvětšil počet šancí Katalánců. Je opravdu neuvěřitelné, že už se svěřencům Josepa Guardioly nepodařilo přidat další branku, neboť gólových příležitostí bylo nespočetně.

Tu první měl Andrés Iniesta, jenž parádní ranou levačkou orazítkoval tyč brány Gorky Iraizoze. Iraizoz při této šanci neměl nárok, jinak ale byl jasně nejlepším hráčem svého týmu. Předvedl se například v 52. minutě, kdy vychytal Eto’ovu hlavičku po centru Sylvinha. Uběhly jen dvě minuty a souboj dvou stejných hráčů opět vyšel ve prospěch baskického brankáře, tentokráte to Eto’o zkoušel pravou nohou po sólu Messiho.

Když už nemohl Iraizoz, pomohli mi spoluhráči, jako na brankové čáře Iraola po hlavičce Piquého. Z následného rohového kopu se opět hosté zachránili až pomocí obránců na brankové čáře, celý stadión asi jen těžko chápal, co Thierry Henry a Samuel Eto’o právě spálili.

V 65. minutě přišla druhá tyč zápasu, do břevna pohotově střílel Samuel Eto’o, kterému zkrátka nebylo přáno. Podobně na tom byl Titi Henry, po pasu Iniesty mířil pár centimetrů vedle, následně ho v takřka identické pozici vychytal Iraizoz.

Bilbao mělo jen dva výraznější momenty v celé druhé pětačtyřicetiminutovce. Iraola trefil jen boční síť a Toquera vychytal Valdés, navíc se nesprávně mával ofsajd. To Barca mohla ještě skórovat při střele Márqueze či šanci Henryho, ale ve druhém poločase byla zkrátka brána Basků zakletá.

Autor: Petr Kilian

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

kluci katalánski, mám pre vás dobrú správu - aj keď vám to zo srdca neprajem, tento zápas vyhráte a to 5:1. My si vás dohoníme neskôr..

Reagovat
smazaný uživatel

2-2

Reagovat
smazaný uživatel

4:1-henry,henry,messi,dani alves-vlastni sylvinho

Reagovat
smazaný uživatel

tak takovou dominanci jsem neviděl vcelku dlouho. parádní výkon barcelony, hlavně iniesty, puyola a eto´a. ten byl naprosto skvělý, škoda že mu nebylo přáno. kdyby to skončilo tak 7:0 tak nikdo nemůže říct ani půl slova. henry mohl dát hattrick za posledních dvacet minut ale pěkně to zazdil. škoda jen toho etoa. měl by vyhrát tu zlatou kopačku.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele