29. kolo
04.04.2009 20:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Athletic Bilbao - RCD Mallorca 2:1

Athletic získal na domácí půdě proti Mallorce ohromně důležité tři body. Souboj o záchranu se dlouho vyvíjel pro Basky optimisticky, ale když Jurado čtvrthodinku předkoncem vyrovnal, Bilbao bylo v problémech. Nakonec ale domácí zachránil vítěznou trefou v samotném závěru Javi Martínez.

Baskičtí lvi vůbec nezvládli přechod přes ligové Alpy a značně se přiblížili sestupovému pásmu. Proto pro ně byl souboj s Mallorcou, dalším sestupem ohroženým celkem, životně důležitý. Díky vítězství můžou zase o něco volněji dýchat, naopak Mallorca po skvělém úvodu do roku 2009 opět trošku klopýtá.

Před zápasem nebylo pochyb o tom, kdo je ve formě a kdo formu hledá - Athletic byl sedm kol bez vítězství, Mallorca sedm kol bez porážky. Obě série došly ke svému konci.

Hosté měli v plánu hrát ze zabezpečené obrany a vyrážet k protiútokům, ovšem po inkasovaném gólu už ve třetí minutě museli svěřenci Gregoria Manzana jaksi přehodnotit své priority.

A jak se gól zrodil? Koikili se zapojil do útoku, díky čemuž Susaeta dostal prostor na střelu, která zasáhla ruku Ayozeho a rozhodčí Mejuto byl nekompromisní. Ke značce pokutového kopu se postavil Yeste a poslal Bilbao do vedení.

Mallorca se tedy vrhla na přehodnocování priorit, nicméně překvapivě došla k závěru, že nejlepší bude nic na taktice neměnit. Hra nadále byla v taktovce Athleticu, hosté byli pasivní a nepůsobili dojmem týmu, který chce tři body.

Klub z Baleárských ostrovů se postupně ale začal probouzet, z nijak nebezpečných střel z dálky, přes nebezpečné hlavičkové pokusy Adurize pomalu ukazoval zoubky. Ke konci poločasu už byli mallorčané lepší, i když vyrovnat se jim zatím nepodařilo.

Po přestávce hosté navázali na zlepšený herní projev z konce první půle a Martí měl po chybě Amorebiety na kopačce první opravdovou šanci ostrovanů v zápase.

Během druhého poločasu byla k vidění hlavně spousta nepřesností, osobních soubojů a fotbalu si člověk příliš neužil. Joaquín Caparrós pak byl donucen vystřídat Fernanda Llorenteho, jenž odehrál celý zápas v horečkách, za což si vysloužil obrovský potlesk zaplněného San Mamés.

Ve stejnou dobu, kdy šel ze hřiště Llorente, měla Mallorca obrovskou šanci po chybě Iraizoze, ale Aduriz ji nevyužil. Nejistota na kopačkách domácích ale byla stále hmatatelnější a vyrovnání bylo ve vzduchu.

Postaral se o něj nakonec krásným gólem Jurado v 72. minutě. Caparrós na to reagoval střídáním Del Olma za Yesteho, ale šanci na vedení měli opět hosté, když po rohovém kopu zachraňoval na brankové čáře po Adurizově hlavičce Iraola.

Prakticky z protiútoku pak udeřili domácí. David López našel Javiho Martíneze a ten nedal Luxovi v bráně Mallorcy sebemenší šanci. V hektickém závěru tak berou Baskové tři body, veledůležité v cestě za udržením osmdesátileté tradice.

Autor: Petr Kilian

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele