7. kolo
19.10.2008 19:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Athletic Bilbao - FC Barcelona 0:1

V nepříliš pohledném utkání dokázala Barcelona urvat tři body na hřišti Athleticu Bilbao a má na svém kontě již sedm vítězství v řadě. Kouči Guardiolovi vyšla sázka na fyzicky stavěnou zálohu, která dokázala eliminovat největší sílu Basků. Jediný gól zápasu obstaral po skvělé akci Henryho Samuel Eto’o. Za zmínku stojí i fakt, že Blaugranas poprvé od předkola Ligy mistrů dokázali udržet čisté konto, za což vděčí hlavně výbornému Victoru Valdésovi.

Jak už je tradicí, uhodnout sestavu Josepa Guardioly bylo takřka nemožné a katalánský kouč to opět potvrdil. V základní sestavě se totiž objevil Víctor Sánchez, naopak pouze na lavičce zůstal Carles Puyol. Nutno dodat, že Sánchez neodehrál špatný zápas, i když spíše působí dojmem hráče, jenž dokáže příležitostně zaskočit na více postech bez toho, aniž by někde výrazněji vynikal.

Ze začátku příliš šancí k vidění nebylo, Bilbao hrozilo hlavně ze standardních situací, vzadu pak bylo velmi pozorné. První gólová příležitost domácích tedy přišla z přímého volného kopu. K němu se v dobré pozici postavil David López a výbornou střelou užuž posílal míč do brány, jenže Valdés se skvěle vymrštil a odvrátil míč na roh.

Katalánci kontrovali Eto’oem, jenž se dobře uvolnil a pohotově vypálil, tentokráte se pro změnu předvedl domácí brankář Iraizoz, stav se tedy neměnil. A neměnil se ani po dalším velmi nebezpečném přímém kopu, když opět úřadoval Valdés, tentokráte překazil radost Yestemu, jehož střela by asi jindy skončila v bráně.

Eto’o málme dal gól, kterých už během své kariéry vstřelil několik – přečetl hru soupeře a získal míč po zpětné přihrávce obránce na brankáře, jenže při kličce se dostal do zámezí.

Záloha ve složení Touré – Keita – Sánchez sice dobře rozrážela útočné choutky Bilbaa a vyhrávala většinu osobních soubojů, jenže logicky chyběla kvalita při držení míče, jež bývá při účasti Xaviho či Iniesty (ten hrál na křídle, tudíž měl jiné povinnosti) samozřejmá. Barca si tak nedokázala vytvořit onen tlak, který je pro ni typický a Athletic býval neustále ve hře.

Do vápna hostů poslali Baskové několik nebezpečných centrů, které odvracela obrana Barcelony jen s velkými problémy, často pouze za cenu další možnosti centru. Takhle se například dostali svěřenci Joaquína Caparróse ke třem rohům během jedné minuty.

Smutným momentem bylo zranění Keity, jenž musel být ani ne v polovině prvního poločasu vystřídán Sergio Busqutsem. Závěrečná šance první pětačtyřicetiminutovky patřila Barceloně, respektive Eto’ovi, jehož hlavičku zády k bráně zlikvidoval výborný Iraizoz.

Po přestávce byl k vidění o něco lepší fotbal. Barca působila o něco aktivněji a když se neprosadil Sánchez ani Iniesta, zaúřadovali Henry s Eto’oem. Francouzský útočník se skvěle uvolnil přes několik obránců ve středu pole a krásnou přihrávkou našel Kamerunce, jenž se ještě lepším prvním a druhým dotykem dostal přes Amorebietu a parádní ranou levačkou překonal bezmocného Iraizoze. Šestý gól Eto’oa v Primera división a stav 1:0.

I když se nadále nedařilo Barceloně definitivně ovládnout San Mamés, výraznější šance si Bilbao nebylo schopné vypracovat. Baskičtí lvi to stále zkoušeli centry do vápna, ale Valdés působil velmi jistě a obrana, i když s občasnými problémy, dokázala zamezit vyloženým šancím.

Definitivně mohl po přihrávce vynikajicího Iniesty rozhodnout Samuel Eto’o, ovšem v jasné tutovce nepochopitelně zaváhal a mohl být hodně rád, že se nakonec na výsledku už nic nezměnilo, kritika by totitž v opačném případě putovala oprávněně na jeho bedra, i když jinak odehrál výborné utkání.

V závěrečných momentech se Bilbao tlačilo dopředu, ale mnohem nebezpečnější byli protiútoky Barcelony, aktivní se jevil zvláště nově příchozí Hleb, i když často zbytečně kličkoval a nakonec nebyl z otevřené obrany schopen nic vytěžit.

Barca tedy dokázala získat tři body na San Mamés a to bez Xaviho, nejlepšího hráče uplynulého Mistrovství Evropy, i podle mnohých nejlepšího hráče světa – Lionela Messiho. Chyběla nicméně tradiční atraktivnost a nedá se říci, že by si Bilbao vyloženě zasloužilo prohrát.

Autor: Petr Kilian

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

barca vyhraje 0:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

Váborně Barca, sice nedobrý výkon, ale tři body jsou doma!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Eto borec jak prase

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele