play off - semifinále
28.06.2017 20:00 CET
0 : 0
0:3 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

Chilská pohádka pokračuje. Bravo vychytal všechny tři penalty

Portugalci svedli s Chilany velkou a namáhavou bitvu, která pro ně skončila smutkem. Hlavním hrdinou zápasu se totiž stal chilský brankář Claudio Bravo, který v rozstřelu zneškodnil tři penalty svého soupeře, zatímco Vidal, Aránguiz a Alexis Sánchez nezklamali...

První semifinálový duel sliboval hodně napínavou bitvu dvou ofenzivně laděných týmů. Na straně obou jsme mohli najít hvězdné hráče, jejichž schopnosti diváci tak obdivují. V barvách Portugalska to byl samozřejmě Cristiano Ronaldo, ale rodák z Madeiry nebyl jedinou hrozbou v týmu Fernanda Santose. Velkou ofenzivní zbraní jsou rovněž André Silva, jeho jmenovec Bernardo nebo André Gomes.

Obrovskou ofenzivní sílu Chile ztělesňuje především Alexis Sánchez, ale také Chilané sází spíše na kolektivní pojetí než osamělé hvězdy. Sánchezovu genialitu tak doplňuje například bojovník Vidal, dále jsme dnes mohli od začátku vidět Vargase, Islu, Díaze, Jaru nebo Aránguize. Byli to ale především portugalští hráči, kteří se více bavili s míčem. A kupodivu byl u většiny kombinací v Barceloně nevýrazný André Gomes.

Po úvodní zdravici Ronalda se do první velké šance dostali Chilané. Alexis Sánchez parádně našel na hraně ofsajdu pohybujícího se Vargase a někdejší hráč Neapole postupoval sám. Brankář Rui Patrício ale skvěle přečetl hru a vystoupil proti němu! Na opačné straně dostal trochu prostoru Cristiano Ronaldo a před bránou našel nabíhajícího Silvu, který však také nepochodil! Zkušený veterán Claudio Bravo byl na zemi včas a jeho zakončení pokryl.

Chilané dobře věděli, že proti vysokým a urostlým zadákům Portugalců nemají výškově sebemenší šanci, takže velmi často do hlavičkových soubojů ani nechodili. Jejich taktika byla jasná, protože dynamicky hrající mužstvo kombinovalo neustále po zemi. Časomíra dál nemilosrdně odkrajovala minuty ze stanovené stopáže, ale dalších šancí jsme se nedočkávali.

Většinou se Portugalci spoléhali na rychlé kontry tažené hbitými křídly, zatímco chilskou snahu o kombinační postup brzdily nepřesnosti. Když už se Chilanům nějaká akce povedla, jako například centr do pokutového území na Sáncheze, jehož nůžky zastříhaly, Charles Aranguíz pálil zcela nehlídán z voleje mimo! Brankář Patricio si mohl zhluboka oddechnout, protože kdyby Aranguíz lépe trefil balon, zřejmě by protrhl síť.

K balonu se moc často nedostával ani Cristiano Ronaldo, který si na nezájem soupeřových obránců rozhodně stěžovat nemohl. Velmi dobrá defenzivní práce Chile se ukazovala v plné síle i proti ostatním hvězdám Portugalců, kteří se k ohrožení Bravovy brány příliš často nedostávali. Pro diváky musel být výkon obou týmů menším zklamáním, protože žádné pohledné akce jsme se do konce první půle již nedočkali.

Druhou půli začali o trochu lépe Portugalci. K balonu se hned za vápnem dostal André Silva, ale s jeho pokusem si Bravo nemusel dělat moc starostí. Chilané postupně zkoušeli ohrožovat svatyni brankáře Patricia i centrovanými míči, zejména ze standardních situací. Na podobný balon od Beausejoura si naběhl Arturo Vidal, jenže extravagantní záložník hlavou netrefil právě nejlépe.

Do dalšího zakončení se dostal útočník Eduardo Vargas a narazil na parádní zákrok zkušeného brankáře Patricia. Ani ve druhé půli jsme se strhujícího tempa nedočkali, spíš to byla taktická bitva o to, kdo první udělá chybu. Když už bylo těch kombinací příliš moc, rozhodl se pozvolnou kombinaci rázně narušit Arturo Vidal. Ani jeho rána zpoza vápna však neměla potřebné parametry.

Na čele chilské ofenzívy se Sánchez statečně pral s přesilou početní i fyzickou, což nemělo mnoho šancí na úspěch. Do hry se v barvách portugalského týmu dostaly hvězdy jako Nani nebo Ricardo Quaresma, přičemž obě jedenáctky už začínaly sahat na dno svých sil. Ke konci druhé půle už začínaly docházet síly všem zúčastněným.

Po krátkém občerstvení se do sebe oba soupeři zase pustili. Obránci Portugalska si dávali dobrý pozor na Alexise Sáncheze, který je proslulý svou fyzičkou. I na něm se ale postupem času projevovala jistá dávka frustrace. André Gomes pálil z voleje po odraženém míči mimo, na centr Isly si zase naskočil Alexis Sánchez. Hvězda Chilanů však poslala míč hlavou těsně vedle!

Na hřiště se dostal také záložník Moutinho, který měl vnést do hry zkušenost i moment překvapení. Hodně emocí pak vzbudilo rozhodnutí iráckého rozhodčího Alirezy Faghaniho, který neviděl přišlápnutí Silvy Fontem a neodpískal penaltu! Těsně před koncem a penaltovou propastí se málem Chilané dočkali, když Arturo Vidal ve vápně pálil do tyče! To nebyla jediná šance Portugalska, protože od břevna se balon odrazil k Rodríguezovi, který nastřelil tyč!

Fyzicky byly oba týmy na dně, ještě je ale čekal test psychické odolnosti: penaltový rozstřel. V něm měli být hlavními hrdiny Bravo s Patriciem. Stal jsem jím jen jeden z nich - Claudio Bravo. Zkušený veterán rotiž chytil všechny tři (!) penalty Portugalců, zahrávané shodou okolností třemi žolíky Fernanda Santose, a Chile postupuje do finále!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (302)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele