základní skupiny - skupina D, 1. kolo
13.06.2021 15:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Raheem Sterling střílí vítěznou branku (© AFP)

Anglie na úvod porazila Chorvatsko. Rozhodl Sterling

Jediná branka stačila Anglii k úspěšnému vstupu do mistrovství Evropy. O vítězství 1:0 nad Chorvatskem rozhodl Raheem Sterling.

Angličané se letos cítí jako mistři světa a podle mnoha odborníků pro to mají všechny pádné důvody. Luxusně sestavený kádr hvězd první velikosti ve svém prvním představení na šampionátu přivítal ve staroslavném Wembley Chorvaty, kteří už si také delší dobu udržují status hvězdného týmu.

První půle jim ale moc nepřála. Po herní stránce tahali Chorvaté jednoznačně za kratší konec provazu a byť velmi dobře bránili, směrem dopředu jim soupeř dovoloval jen minimum. Three Lions mohli jít do vedení už po šesti minutách, kdy se k míči dostal Paul Gascoigne. Respektive Phil Foden, který svým účesem hodlal napodobit auru někdejší legendy Albionu. Po krásné akci a přešlapovačce ale trefil jen tyč!

Svou šanci si připravil také Raheem Sterling, který svým pohybem dělal Chorvatům velké potíže. Jeho pozdější spolupráce s Masonem Mountem sice vypadala pěkně, ale v rozhodující chvíli zakončil Sterling mimo. Razantním zákrokem se poté blýskl Kalvin Phillips, jenže střelu rodáka z Leedsu dokázal mladý brankář Livaković vyřešit.

Čas plynul velmi rychle a Angličanům se nedařilo zakončit jedinou z jejich akcí. Chorvatsko si pro jistotu žádnou šanci ani nepřipravilo. Nejblíž ke vstřelení branky tak měl ke konci první půle obránce Trippier, jehož volný přímý kop zastavila pohotová zeď.

Prapor chorvatské jedenáctky se pokusil zvednout jeden z nejzkušenějších hráčů na hřišti - Ivan Perišić. Někdejší hráč Bayernu Mnichov ale neustále narážel jak na nepřesnost, tak na anglickou zeď. Zrovna ve chvíli, kdy si Chorvatsko budovalo půdu pod nohama, nastal šok. V 57. minutě totiž brilantní Mountovu nahrávku prodloužil ještě lepším způsobem Phillips, který našel nabíhajícího Raheema Sterlinga. Ten do míče kopl vteřinu před tím, než se k němu dostal obránce, takže Livaković kapituloval - 1:0.

Albion mohl brzy zvýšit své vedení. Mount naservíroval parádní centr z levé strany, balon propadl až ke vzdálenější tyči přesně do pohybu Harryho Kanea, který ale pálil vysoko nad a navíc se po kolizi s tyčí zranil. Vítěz poslední Ligy mistrů Mason Mount následně po faulu na vlastní osobu mířil těsně nad břevno.

Postupem času se Anglii stále lépe dařilo eliminovat jakékoli snahy soupeře o srovnání skóre. Chorvatům se ani přes několikeré střídání nepovedlo dostat Angličany pod tlak a nakonec ze zápasu odcházejí poraženi.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (635)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele