play off - finále
11.07.2021 21:00 CET
1 : 1
3:2 pen.
(0:1, 1:1)

Reportáž

Leonardo Bonucci (© AFP)

Anglické čekání pokračuje, zlato z mistrovství Evropy utrhla Itálie

Anglie znovu nezvládla penaltový rozstřel a zůstává bez triumfu na evropském šampionátu. Proti Itálii rychle vedla, po změně stran ovšem srovnal Leonardo Bonucci a další branky ze hry už fanoušci ve Wembley neviděli. Duel dospěl do penaltového dramatu a pevnější nervy měli Italové.

Více než padesát let se anglická reprezentace výsledkově trápila a čekala na finálový duel. Dočkala se ho dnes a navíc na domácí půdě. Podle médií by se mohlo zdát, že proti sobě měli hráči Albionu snad celý civilizovaný svět. Ale jim to nevadilo. Naopak, spoléhali na mohutnou podporu zaplněného Wembley, do jehož ochozů se dostala jen tisícovka Italů.

Dvě zřejmě nejlepší mužstva šampionátu hrající nejlepší fotbal se proti sobě postavila ve vypjatém a ostře sledovaném finále před zraky mnoha celebrit a sudího Björna Kuiperse. Domácí trenér Gareth Southgate vyslal do hry trochu překvapivou sestavu se třemi stopery, zatímco Italové vsadili na osvědčenou a neměnnou sestavu, která jim první finále od roku 2012 vykopala.

Jenže veškeré plány trenéra Manciniho na to, jak si coby kouč vynahradí ty chvíle smůly v pozici hráče, se začaly velmi brzy rozplývat. Ani jedna strana obrany jeho týmu nevypadala solidně, čehož namotivovaní Angličané brzy využili. Kieran Trippier si počkal na náběh Harryho Kanea do vápna a adresoval mu tam centr, na který opora Tottenhamu nedosáhla. Hned za ním ale číhal naprosto volný a Di Lorenzem nepokrytý bek Luke Shaw, který brilantní ranou halfvolejem nedal Donnarummovi šanci - 1:0.

Shaw se stal hrdinou a mohl poslat oblíbenci Mourinhovi do Říma přes kamery adekvátní vzkaz. Stal se prvním střelcem Albionu ve finále od roku 1966! Kromě toho to byl rekordní nejrychlejší gól ve finále ME. Italy tahle branka nalomila a navíc je neustále deprimovala skvěle fungující obrana Angličanů. Hráči Albionu jednak pozorně bránili, ale zároveň aktivním obtěžováním soupeřovy defenzivy nedávali Italům šanci na smysluplný útok.

Mancinimu se čelo notně orosilo (a to nehledě na prudký déšť, který neustále zkrápěl trávník slavného stadionu), když se nešťastně zranil mozek jeho hry, Jorginho. Naturalizovaný Ital se ale nakonec na hřiště vrátil a opět ukazoval, jak klíčovým mužem pro Squadru Azzurru je.

Jenže Itálie byla i s ním dost bezzubá. Jedinou větší šanci první půle si připravil Federico Chiesa, který svižnou ranou ze zákrytu pálil těsně vedle Pickfordovy tyče. V nastaveném čase ještě dosud nevýrazný Immobile napálil ve vápně centr od Di Lorenza jen do obětavého stopera Stonese, který podstatně ulehčil Pickfordovi jakékoli starosti.

Poločas druhý začala Anglie náporem, který rezultoval v pas do vápna Italů. Tam šel za míčem Raheem Sterling a opět se pokusil vyhrát Oscara za nejlepší herecký výkon, jenže sudí Kuipers jeho předčasný pád ještě před kontaktem s Bonuccim hodnotil s chladným pohledem v kamenné tváři.

Čas utíkal mnohem rychleji Italům, kteří ale jsou na takové situace zvyklí a za žádných okolností nemění svůj styl hry. Calma, calma. Občas vypadají, jakože melou z posledního, ale pak najednou udeří. Třeba jako v případě Chiesy, který po hodině hry střelou po zemi pořádně protáhl gólmana Pickforda.

Když se Anglie na mladého brankáře Evertonu potřebovala spolehnout, nezklamal. A to ani v 67. minutě, přestože byl překonán. Po rohovém kopu ho totiž málem prověřil padající Chiellini, především ale zblízka hlavičkující Verratti. Proti oběma mužům ale Pickford zasáhl. Nestačil až na dorážku Leonarda Bonucciho, kterému výrazně pomohla tyč - 1:1.

Náhle se angličtí fanoušci pohroužili do ticha a Italové začali konečně šlapat na pedál. Italové hráli druhý poločas mnohem lépe a zasypali soupeře hned patnácti střelami (oproti čtyřem anglickým). O chvíli později se za obranu dostal střídající Domenico Berardi, jenže před Pickfordem v pádu zakončil vysoko nad!

Ke konci utkání se Italům zranil Chiesa, doposud hlavní motor Manciniho ofenzivy. I páté finále mistrovství Evropy šlo do prodloužení. Mancini do něj navíc poslal bombera z Turína Belottiho. Prodloužení ale nenabídlo vlastně nic zajímavého a na řadu přišly Angličany dlouhodobě neoblíbené penalty. Ty sice Italové začali lépe, ale od té doby, co střídající Belotti neproměnil, to šlo s Italy z kopce.

Jenže oficiální domácí měli v bráně jistého zaměstnance PSG, kterého v Itálii staví někam mezi papeže a Nejvyššího konstruktéra. A Donnarumma opět ukázal svoje kvality, které kromě Casa Milan velebí naprosto všude. Takže i když obvyklý zachránce Jorginho neproměnil, Donnarumma svou zemi podržel a dokonce i Spinazzola mohl odhodit berle a slavit! It’s Coming Rome...

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (3801)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele